Аутономни женски центар против дневног листа ИнформерНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Ивана Стјеља, Вера Баришић Поповић, Вера Дидановић, Владо Мареш, Стојан Марковић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 29.6. 2017. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Швалери опрез, за нападно удварање од садсе иде на робију: Откривамо шта доносе  нове одредбе Кривилног закона”, објављеним 29. маја 2017. године, у онлајн издању, дневни лист “Информер”

1. прекршио је тачке 1 и 2 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања,

2. прекршио је смерницу из тачке 1 Одељка II (Независност од притиска), по којој наслов текста не сме да буде у супротности са суштином текста,

3. прекршио је и тачку 3 Одељка V (Новинарска пажња), по којој је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Аутономни женски центар поднео је жалбу сматрајући да је лист нејасно известио о увођењу новог кривичног дела полно узнемиравање, пре свега доводећи јавност у заблуду да је и удварање криминализовано. Како је наведено у жалби, у тексту је нетачно наведено да је за “нападно завођење” жрене предвиђена затворска казна до три године, иако је она запрећена само у случају полног узнемирањања малолетника, као и да је кажњиво само прогањање особа женског пола. У жалби се, између осталог, указује и да се парафразирањем изјаве психијатра и сексолога Јована Марића “да се закон коси са нашим менталитетом”, јавност збуњује и доводи у заблуду да је кривично дело полно узнемиравања потпуно изједначено са удварањем.

Чланови Комисије за жалбе су се сагласили да део медија није о најновијима изменама Кривичног законика известио на одговарајући начин, те да сносе одговорност за то што је јавност у овом случају у великој мери доведена у заблуду да ће се убудуће санкционисати свако ласкање, удварање, или “слободније понашање”. Тако је и у овом тексту удварање “помешано” са прогањањем и узнемиравањем, који су од недавно кривична дела. Такође, у тексту је погрешно представљено да ће бити кажњиво само “нападно удварање” или полно узнемиравање жена, иако је закон предвиђа да и починиоци и жртве могу бити било ког пола.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је  “Информер “ прекршио Кодекс новинара Србије и изрекла листу јавну опомену.


Београд, 29.6.2017.

Председавајући
Петар Јеремић


Комплетан жалбени поступак