Удружење Да се зна! против дневног листа Српски телеграфНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Ивана Стјеља, Вера Баришић Поповић, Вера Дидановић, Владо Мареш, Стојан Марковић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 29.6. 2017. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Српкиње постају мушкарци”, објављеним 5. јуна 2017. године, дневни лист “Српски телеграф”

1. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је  и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Удружење “Да се зна” поднело је жалбу сматрајући да је лист прекршио Кодекс новинара преношењем изјаве проф. др Александра Милошевића, који, као мотиве трансродних особа за промену пола, наводи да су жене незаводољне јер су Срби лоши у кревету, као и то да као мушкарци имају боље шансе за напредовање у каријери. У жалби је наведено да се овим тривијализује искуство трансродних особа, као и да се лезбејке дискриминишу потпуно погрешним наводима о узроку истополне сексуалне оријентације. Оваквим извештавањем лист је, између осталог, легитимизовао нетрпељивост према трансродним особама  и подстакао њихову даљу дискриминицију и маргинализацију.

У одговору на жалбу редакција “Српског телеграфа” је навела да је жалба неоснована, јер је новинар прикупљао информације које су значајне за јавност и дат је простор еминентном стручњаку да изнесе своје мишљење. Оспорена изјава саговорника, по мишљењу редакције “Српског телеграфа”, никако не може да се подведе под институт говора мржње. “’Српски телеграф’ не прави разлику нити нејаднако поступа према било ком лицу на основу његовог личног својства, нити изражава идеје или информације или приказује поруке којим се подстиче дискриминација’”, наведено је, између осталог, у одговору на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је овакав начин извештавања о веома важној и озбиљној теми неприхватљив, те да су паушалне изјаве проф.др Александра Милошевића, којима се потпуно банализује трансродни идентитет, нешто од чега је редакција морала да се “огради”, без обзира што је реч о члану Комисије за промену пола. Оваквим произвољним оценама о мотивима за промену пола, вређају се и дискриминишу не само трансродне особе, него и мушкарци у Србији, који се генерално проглашавају лошим љубавницима и “узроком” одлуке дела жена да промене пол.

Због тога је Комисија једногласно одлучила да изрекне јавну опомену због кршења одредби Кодекса новинара Србије које се односе на забрану дискриминације.


Београд, 29.6.2017.

Председавајући
Петар Јеремић


Комплетан жалбени поступак