Љиљана Чолић против дневног листа ПолитикаНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Стојан Марковић, Владо Мареш, Ивана Стјеља, Драган Ђорђевић, Вера Баришић Поповић и Вера Дидановић, на седници одржаној 29.6.2017. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је „Политика “, објављивањем текста “Да се ја питам пробао бих сазалеђеном тортом”, 15.маја 2017. године, прекршила одредбе Кодекса новинара Србије. „За“ одлуку да је Кодекс прекршен гласало је шест чланова Комисије, док су три била “против”,  тако да за одлуку није било потребне већине од осам гласова.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је проф. др Љиљана Чолић због колумне Горана Козића, тачније реченице која се односи на њу, а гласи “Када је ономад министарка просвете хтела да пензионише Дарвина већинска јавност је хтела да је скрати за главу, што извесно не би била велика штета…” Она је у жалби навела и да мисли да је овим прекршен „основни кодекс људскости и пристојног понашања”, те да је реч о „говору мржње, па чак и латентном позиву на насиље“

Редакција “Политике” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије нису, међутим, била сагласни у оцени да ли су спорном цитатом прекршене одредбе Кодекса које се односе на забрану говора мржње. Већина чланова Комисије сматрала је да је аутор, без обзира што је реч о колумни, која дозвољава већу слободу изражавања, прешао границу дозвољене слободе говора. Они су оценили да, иако је аутор употребио метафору, она је, не само превише груба, него и представља отворен позив на насиље.

Три члана Комисије самтрала су, међутим, да је употребљена метафора непристојна, али да одражава веома бурне реакције у јавности на предлог који је министарка изнела пре неколико година. То што аутор на груб начин изражава своју сагласност са таквим реаговањима, није довољно за оцену да је реч о кршењу Кодекса, а посебно не одредби које се односе на дискриминацију и говор мржње, јер оцене нису изнете на основу личног својства подносиоца жалбе.

Комисија због тога није успела да донесе одлуку, јер није било потребне већине од осам гласова.

Београд, 29.6.2017.


Председавајући
Петар Јеремић


Комплетан жалбени поступак