Тамара Скроза против дневног листа ПолитикаНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Ивана Стјеља, Љиљана Смајловић, Драган Ђорђевић, Вера Баришић Поповић и Вера Дидановић, на седници одржаној 25.5.2017. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је „Политика “, објављивањем карикатуре на насловној страни листа 7. маја 2017. године, прекршила одредбе Кодекса новинара Србије. „За“ одлуку да је Кодекс прекршен гласало је пет чланова Комисије, два су била “против”, а три “уздржана”, тако да није било потребне већине од осам гласова ни за једну одлуку.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је Тамара Скроза, чланица Комисије за жалбе сматрајући да су спорном карукатуром, која приказује наоружаног Албанца како “шмрче” државну границу, представљену као кокаинску или хероинску “црту”, прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације и говора мржње. У жалби је, између осталог, наведено да “приказ Албанца који би требало да представља читав народ – наоружаног, док ‘шмрче’ државну границу, пример је ситуације у којој медији шире стереотипе базиране на националној припадности, подстичу дискриминацију, па самим тим и међунационалну нетрпељивост”. Скроза је истакла да је овакав медијски саџај изузетно увредљив за Албанце који живе у Србији, да доприноси ширењу стереотипа и да је изузетно дискриминаторан и додала да, по њеним мишљењу, Комисија за жалбе треба да се бави свим медијским садржајима у штампи, па и карикатирама, уколико се њима крше људска права, односно ако су у супротности са Кодексом новинара Србије.

Редакција “Политике” није одговорила на жалбу.

Комисија је најпре одлучивали о томе да ли уопште може да разматра жалбу на карикатиру, односно да ли је карикатура садржај који потпада под одредбе Кодекса новинара Србије. Већина чланова Комисије оценила је да је реч о илустративном новинарском садржају, који није само уметничка форма, због чега се може разматрати са становишта поштовања етичких правила новинарства. За оваку одлуку гласало је осам чланова Комисије, један је био против, а један уздржан.

Чланови Комисије нису, међутим, била сагласни у оцени да ли су спорном карикатуром прекршене одредбе које забрањују дискриминацију и говор мржње. Пет чланова Комисије сматрало је да је реч о недопустивом представљају читавог једног народа кроз најгоре стереотипе који о њему постоје, односно да је аутор карикатуре, супротно Кодексу, „нацртао“ предрасуде које постоје о Албанцима.

Део чланова Комисије сматрао је да је реч о форми која дозвољава већи степен слободе од новинског текста, јер карукатура, сама по себи, представља претеривање, хиперболу и генерализацију, те да Савет за штампу не сме карукатуристима да намеће политичку коректност.

Комисија због тога није успела да донесе одлуку, јер није било потребне већине од осам гласова.


Београд, 25.5.2017.

Председавајући
Петар Јеремић

Комплетан жалбени поступак