Центар за ненасилну акцију против дневног листа АлоНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Љиљана Смајловић, Ивана Стјеља, Вера Баришић Поповић, Вера Дидановић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 35.5. 2017. године, већином гласова, доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Тачијев пулен дошао у Београд да руши Вучића”, објављеним 8. априла 2017. године, у штампаном и онлајн издању, дневни лист “Ало”

1. прекршио је тачке 1,2, 4 и 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, да консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став, као и да не објављује неосноване оптужбе, клевете и гласине,

2. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара), по којој новинар мора да се супротстави свима који крше људска прва или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

3. прекршио је тачке 1 И 4 Одељка V (Новинарска пажња), о обавези  новинара да приступа послу са дужном професионалном пажњом, као и да новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

4. прекршио је и тачку 1 VII (Поштовање приватности), о обавези новара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише, као и Смернице за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу у делу који се односи на обавезу прибављања претходне сагласности приликом преношења објава са друштвених мрежа.

Налаже се дневним листу “Ало” да ову одлуку Комисије објави најкасније пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Центар за ненасилну акцију поднео је, уз сагласност Гентрита Бехрамаја, жалбу Савету за штампу због тога што је “Ало”, као је наведено, користећи фотографије са његовог приватног  Фејсбук профила, објавио текст који садржи низ неистина. У жалби је, између осталог, наведено да Бехрамај није дошао на демонстрације, већ је у Београду био у оквиру својих студија на пракси у Центру за ненасилну акцију, што је договорено месецима раније, да није ничији изасланик, поготово не Хашима Тачија, нити има икакве везе са њим или његовом странком. “Центар за ненасилну акцију никако и нигде није „познат по пласирању страшних неистина о српским злочинима у ратовима деведесетих. Реч је о мировној организацији, чије активности, између осталог, финансирају немачко Министарство за међународни развој и економску сарадњу (БМЗ) и аустријска развојна агенција АДА. Никада за 20 година ова организација није имала финансирање од било које владе или председника из региона, директно или индиректно, укључујући и Косово и Хашима Тачија. Никада за 20 година нисмо сарађивали са Центром за примењене ненасилне акције и стратегије CANVAS”, истиче се у жалби. Наглашено је такође да је новинарка листа “Ало” контактирала Бехрамаја, и да је он замолио да не објављује ништа.

Редакција листа “Ало” није одговорила на жалбу.

Већина чланова Комисије оценила је да лист није понудио никакве доказе за тезе изнете у тексту, пре свега када је реч о томе да је Бехрамај на демонстрације дошао, као Тачијев “пулен” да би “срушио Вучића”, због чега су прекршене одредбе Кодекса које се односе на обавезу новинара да тачно и истинито извештава, да не износи неосноване оптужбе, као и да разликује чињенице од претпоставки и нагађања. Комисија је сматрала да је текст написан само на основу тога што је Бехрамај Албанац, те да су зато прекршене и одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације, у овом случају на основу националне припадности. Новинар, закључила је Комисија, није поступио са дужном професионалном пажњом, није проверио информације које је објавио, а Бехрамају је нарушена и приватност тиме што су, упркос његовом јасно изреченом противљењу, преузете фотографије са његовог приватног Фејсбук профила. Овим је прекршена из смерница за примену Кодекса новинара у онлајн окружењу, по којој је новинар дужан да, приликом преузимања информације коју је на друштвеним мрежама и другим дигиталним платформама објавио појединац који није јавна личност, прибави његову/њену претходну сагласност, осим ако је објављивање од интереса за јавност и у вези са темом о којој се јавност извештава, што, по мишљењу већине чланова Комисије, овога пута није случај.

Мишљење је издвојила Љиљана Смајловић, између осталог, јер  подносилац жалбе није објаснио зашто није искористио право да одговори на нетачне информације у листу којима му је нанета штетета, као и зато што је Комисија за жалбе, по њеном мишљењи, у овом случају дала за право и вредносним и чињеничним тврдњама Центра за ненасилну акцију, а да те тврдње нико није проверавао.

Због свега тога, Комисија је са десет гласова „за“ и једним „против“ одлучила да је лист „Ало“ прекршио Кодекс новинара Србије и наложила листу да ову одлуку објави.


Београд, 25.5.2017.

Председавајући
Петар Јеремић

Комплетан жалбени поступак