Геј лезбејски инфо центар против листа ИнформерНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владимир Радомировић, Златко Чобовић, Тамара Скроза, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља, Стојан Марковић, Петар Јеремић, Владо Мареш, Вера Баришић Поповић, Драган Ђорђевић и Вера Дидановић, на седници одржаној 27.4. 2017. године, већином гласова изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Ђаке уче да је супер бити геј?!“, објављеним 13. априла 2017. године, дневни лист „Информер“

1. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да се супротстави свима који креше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачке 3 и 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи, односно по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Предраг Аздејковић, председник Геј лезбејског инфо центра поднео је жалбу Савету за штампу сматрајући да су спорним текстом прекршене одредбе Кодекса новинара Србије из поглавља Одговорност новинара, и то преношењем дискриминаторних изјава у односу на ЛГБТ популацију, као што су: „Мислим да овакав садржај није примерен за ђаке и да се на овај начин промовишу хомосексуалци који су у Образовном пакету представљени као нормална појава“. Пренете изјаве, попут оних да су „ђаци у том узрасту сувише мали да би им се приближили појмови хомосексуалности“, по оцени подносиоца жалбе, нетачне су,  јер  Образовни пакет није уџбеник за децу, већ је намењен наставницима, па су зато,  сматра, прекршене и одредбе из поглавља Истинитост извештавања.

Чланови Комисије за жалбе су оценили да текст садржи дускриминаторне ставове у односу на ЛГБТ популацију, јер се хомосексуалност проглашава за идеологију, која се, наводно, покушава да популаризује кроз уџбенике за основце, док се покушај да се деци објасни шта је то, оцењује као нешто „скандалозно“ и „шокантно“. У свему томе, из текста није јасно да је реч о Образовном пакету који је намењен наставницима, већ пише да је ће га основци и средњошколци изучавати на часовима биологије. Иначе, реч је о обазовном пакету који се односи на проблем сексуалног насиља и има око 800 страна, а тема о хомосексуалности је само мали сегмент тог приручника. Текст се, међутим, искључиво бави тим делом, доводећи читаоце у заблуду да је циљ пакета да „промовише хомосексуалност“. Због тога је Комисија оценила да је, осим одредби о забрани дискриминације, прекршена и одредба по којој је намерно прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став читалаца, исто што и намерно изношење неистина.

Комисија је, због свега тога, са десет гласова „за“ и једним „против“, одлучила да је „Информер“ прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и изрекла листу јавну опомену.

Београд, 27.4.2017.

Председавајући
Владимир Радомировић

Комплетан жалбени поступак