Александар Бобић, Милан Ђурић, Иван Рашковић и Дејан Тодоровић против дневног листа ПолитикаНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владимир Радомировић, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Петар Јеремић, Владо Мареш, Вера Баришић Поповић, Тамара Скроза и Јелена Спасић, на седници одржаној 30.3. 2017. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Где смо ми на међународној сцени“, објављеним 28. јануара 2017. године, дневни лист „Политика“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Александар Бобић, Милан Ђурић, Иван Рашковић и Дејан Тодоровић, чланови Стручног савета за наступ Србије на 15. Бијеналу архитектуре у Венецији 2016. године, поднели су жалбу због осврта, објављеног у „Културном додатку“  листа, сматрајући да су њиме прекршене одредбе Кодекса новинара из поглавља Истинитост извештавања, Одговорност новинара и Новинарска пажња, док је необјављивањем њиховог одговора на текст прекршена и одредба о обавези поштовања културе и етике јавне речи. Жалба је поднета због изношења и преношења неисинитих информација, тврдњи и претерераних вредносних судова. Како је, такође наведено, ауторка је објавила нетачну информацију да рад који је представљао Србију „коштао око 20 милиона динара – три пута више од предвиђеног буџета и највише у историји самосталног представљања Србије на бијеналу“. У жалби је наглашено да је на текст послат одговор, а да је, након преписке чланова Стручног савета са уредницом додатка и ауторком текста, „Политика“ објавила исправку у којој се констатује да су чланови Савета указали на нетачну информацију, због чега се лист извињава њима и читаоцима. Подоносиоци жалбе сматрају да оваква исправка није довољна да читаоци буду тачно и објективно информисани, те да је лист морао да објави њихов одговор.

Уредница „Културног додатка“ „Политике“ Ана Оташевић је, у одговору на жалбу, навела да је објављена исправка материјалне грешке на коју су улазали чланови Стручног савета, и то благовремено и на истом месту на којем је објављен и текст. Она је истакла да су подносиоци жалбе указали и на вредносне судове, са којима се не слажу, а који су својствени објављеном ауторском тексту.

Чланови Комисије за жалбе су оценили да је „Политика“, у складу са Кодексом, исправила материјалну грешку из ауторског текста, те да се извинила због тога. Кад је реч о претераним вредносним судовима, на које указују подносиоци жалбе, Комисија сматра да ставови аутора никога не вређају нити дискриминишу, а да је овој врсти текстова својствено изношење и негативних оцена.

„Политика“ је, по мишљењу Комисије, могла да, у складу са културом јавног дијалога и добром новинарском праксом, објави реаговање чланова Савета, односно да отвори полемику о судовима које је изнела ауторка објављеног осврта, али није имала обавезу да то уради, будући да такав захтев подносилаца жалбе излази из оквира гарантованог права на одговор, које подразумева указивање на нетачне информације, а не на вредносне оцене. 


Београд, 30.3.2017.


Председавајући
Владимир Радомировић

Комплетан жалбени поступак