Мирољуб Радојевић против портала Жиг ИнфоНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владимир Радомировић, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Петар Јеремић, Владо Мареш, Вера Баришић Поповић, Тамара Скроза и Јелена Спасић, на седници одржаној 30.3. 2017. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстовима „Б.А.С.Т.А инфо ексклузивно сазнаје: Ево ко ће бити нови психолог и правник за рад са ЛГБТ заједницом“, „Тужан крај: Морам да убијем Кончиту Тралала“ и „Сретењски Б.А.С.Т.А инфо интервју Тралала: Ја сам дуго трагао за својом дугом и коначно је нашао“, објављеним 11, 14. и 15. фебруара 2017. године, портал „Жигинфо.рс“ прекршио је тачку 1 Одељка VII (Поштовање приватности) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Мирољуб Радојевић, главни уредник портала „Grockainfo.com“ поднео је жалбу због текстова, којима се, како је навео, „под плаштом сатире“, вређа и омаловажава. „У оквиру текста налази се и моја фотографија, на којој је урађена фотомонтажа, а лик кога помињу у тексту носи надимак, по којем ме доста људи зна. У тексту сам представљен као хомосексуалац“, истиче се, између осталог, у жалби. Он је додао да такви злонамерни текстови наносе штету и њему и његовој породици.

У одговору на жалбу Жељко Маторчевић, главни и одговорни уредник портала „Жигинфо.рс“, навео је да су спорни текстови објављени у оквиру рубрике која је јасно означена као сатирична, те да због тога није могуће одговорити на тврдњу подносиоца жалбе да су текстови базирани на неистинитим информацијам и да се њима вређају и дискриминишу људи. Он је истакао и да подносилац жалбе није поменут ни у једном тексту, а да, колико зна, у Гроцкој не постоји особа из текстова  - Кончита Тралала. Кад је реч о фотографији, она је настала на основу фотографија Кончите Вурст, победнице Евровизије из Аустрије. Маторчевић је додао и да је Радојевић већ прекршајно кажњаван због напада на њега 2013. године, када се такође препознао у објављеним текстовима.

Чланови Комисије оценили су да је Радојевић имао право да се жали јер је учињен потпуно препознатљивим, пре свега на основу фотографије, пошто је сасвим је очигледно да је за фотомонтажу послужила његова фотографија. Да је лик из наводних сатиричних текстова управо Радојевић може се закључити и на основу тога што се измишљени лик презива Тралала, а Радојевићев надимак је Трале, као и из садржаја текстова. У једном од њих се, рецимо, наводи да Кончита Тралала ради у интернет порталу. Због тога чланови Комисије одговор уредника Маторчевића, у којем он наводи да не зна како се Радојевић препознао у текстовима, сматрају неприхваљивим, баш као и објашњење да је реч о сатиричним текстовима, те да стога није могуће да се њима неко вређа. Комисија сматра да је у овом случају реч управо о намери да се особа дискредитује, што се не може правдати сатиром. Чланови Комисије не могу, нити желе, да се баве претходним сукобима уредника два портала, који могу бити узрок и овим текстовима, али оцењују да је портал „Жингинфо.рс“, супротно Кодексу новинара, повредио достојанство особе о којој пише и због тога су изрекли јавну опомену.


Београд, 30.3.2017.


Председавајући
Владимир Радомировић

Комплетан жалбени поступак