Ненад Чанак против дневног листа ИнформерНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Јелена Спасић, Златко Чобовић, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.11. 2016. године, већином гласова доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Чанка поново ослободили за пребијање Лешановића“, објављеним 25. октобра 2016. године, дневни лист „Информер“ није прекршио Кодекс новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Биро за информисање Лиге социјалдемократа Војводине, уз писану сагласност Ненад Чанка, председника странке. Подносилац жалбе је навео да је текст нетачан, необјекиван, пристрасан и хушкачки, те да је њиме прекршено више тачака Кодекса новинара Србије из поглавља која се односе на истинитост извештавања, одговорност новинара и новинарску пажњу. У жалби је, између осталог, истакнуто да је у тексту цитирана изјава Павла Лешновића, који је изнео неистините информације, а које су послужиле за опему опрему текста. Затим, лист је када је пре четири године дошло до туче пренео неистине, којима је нарушена претпоставка невиности, а сада се опет позива на то, наводећи да су то тада „пренели медији“. Такође, у тексту се каже да Ненад Чанак није одговарао на позиве новинара „Информера“, чиме се практично изиграва правило друге стране. Будући да је овај лист предњачио у кампањи против Чанка пре четири година, као и да је изјава сада тражена након што је на сајту листа већ објављена вест састављена од информација из других медија, уз наслов „Брука“, логично је да Чанак није дао изјаву јер није могао да очекује да ће она бити објективно пренета.

Чланови Комисије за жалбе нису у објављеном тексту видели никакву повреду Кодекса новинара. Комисија није могла да се бави текстовима објављеним пре четири године, нити начином на који је лист извештавао у току судског поступка, одлучивала је искључиво о тексту који је предмет жалбе. Текст, по оцени Комисије, ни на који начин није „хушкачки“, нити садржи било какве увреде. Аутори се позивају на изјаве оштећеног и оно што је претходно објављено и практично не износе никакве своје ставове. Такође, Чанак је позван да да изјаву, односно да представи своје виђење пресуде, што он није прихватио, па је нејасно како је лист требало да обезбеди „другу страну“.

Због тога је Комисија са десет гласова „за“ и једним „уздржаним“ одлучила да „Информер“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


Београд, 24.11.2016. 

Председавајући
Стојан Марковић


Комплетан жалбени поступак