Ненад Чанак против дневног листа КурирНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Златко Чобовић, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.11. 2016. године, већином гласова доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Фарса, ослобођен за батине“, објављеним 25. октобра 2016. године у штампаном и онлајн издању, дневни лист „Курир“

1. прекршио је тачке 1 и 2 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, као и да први јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања,

2. прекршио је и тачку 3 Одељка V (Новинарска пажња), по којој је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи.

Текстом „Данило Икодиновић огорчен: Кретена Чанка би ослободили и да је убио човека“, објављеним 26. октобра 2016. године у штампаном и онлајн издању, „Курир“ је

1. прекршио тачку 2 Одељка I (Истинитост извештавања) о обавези медија да праве јасну разилику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања,

2. прекршио је и тачку 6 Одељка IV (Одговорност новинара), по којој је новинар обавезан да негује културу и етику јавне речи.

Налаже се дневном листу „Курир“ да ову одлуку објави у свом штампаном и онлајн издању најкасније пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Биро за информисање Лиге социјалдемократа Војводине, уз писану сагласност Ненад Чанка, председника странке. Подносилац жалбе је навео да су текстови нетачни, необјективни, пристрасни и хушкачки, те да је њима прекршено више тачака Кодекса новинара Србије из поглавља која се односе на истинитост извештавања, одговорност новинара и новинарску пажњу. У жалби се, између осталог, указује да у тексту има грешака попут тога да није одлучивао Виши, него Основни суд, да није реч о догађају од пре три, него четири године, али да је много спорнији од тога начин на који је текст опремљен, избор фотографија и потписи испод њих. Преносе се и речи адвоката који наводи да је реч о „очигледном облику политичке корупције“, док оштећени говори да је Чанак „приватизовао правосудни систем Војводине и покушава да га одвоји од Србије“. Такође, у жалби се указује и на то да је новинарка навела да Чанак није присуствовао изрицању пресуде, намерно не наводећи да то и није обавезно и да на суд није дошао ни Лешановић. Кад је реч о другом тексту у којем се преноси изјава Данила Икодиновића, сувласника кафане у којој је дошло до туче, наглашава се да је Чанак назван кретеном, што је непотребно и грубо вређање, као и да је Икодиновић дискриминисао жене, изјавом да је неко ко уради оно што је Чанак урадио женско.

У одговору на жалбу директорка „Курира“ др Ивана Словић Крчединац навела је да жалба у целости неоснована, те да очигледно постоји жеља да се створи слика да је Ненад Чанак угрожен јер „Курир“ води хајку против њега. Ненамерно учињене грешке на које је подносилац жалбе указао исправљене су у онлајн издању, термини „бахат“ и „недодирљив“, који су употребљени у тексту су вредносни судови, као и оцена „брука“ у опреми текста. Фотографије нису ни на који начин прекрајане, а постоји неспорни јавни интерес да се о овоме пише, па и да се догађај илуструје фотографијом Лешановића са подливима на лицу. То што новинарка није навела да Чанак није био у обавези да присуствује изрицању пресуде не значи да је нешто хтела да искриви, нити је морала да то истакне. Друге стране у тексту нема зато што адвокат Ненада Чанка није желео да да званичну изјаву новинарима, па је немају ни други медији. Кад је реч о другом тексту, „Курир“ је објавио извињење женама, уколико су се осетиле дискриминисаним Икодиновићевом изјавом. Реч „кретен“, истиче се у одоговору, употребљена је у фигуративном смислу, а не као термин који указује на болест, те је, и у овом случају, реч о вредносном суду. Подсећа се и на одлуку Европског суда за људска права по којој је „идиот“ вредносни суд, као и на то да би тумачења одредаба Кодекса требало да буде у складу са овим одлукама.

Већина чланова Комисије оценила је да „Курир“ о овом случају није известио у складу са Кодексом новинара, а прекршене су, пре свега, одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања. О одлуци суда јавност није информисана тачно, објективно и непристрасно, а без ограде су преношене чисте спекулације и нагађања актера догађаја. И Ненад Чанак и судија оптужени су, без икаквих доказа, за корупцију, а новинар је то потпуно некритички пренео. Такође, у самом тексту изостављене су чињенице које могу битно да утичу на став јавности, попут оних да ни Лешановић није дошао на суд или да Чанак није морао да се појави.

У другом тексту у којем се практично само преносе ставови Данила Икодонивића, „Курир“ је, по оцени чланова Комисије, употребом термина „кретен“ прекршио одредбу Кодекса која новинаре и медије обавезује на поштовање етике и културе јавне речи. Без обзира што је реч о вредносном суду једне особе, за који лист вероватно не би би одговоран пред судом, уредништво „Курира“, са етичког становишта, има обавезу да такве ставове формулише на начин који не нарушава културу јавне речи. Такође, тврдња истог саговорника да би Чанак био ослобођен и да је убио човека јесте неоснована спекулација, која је у наслову текста представљена као чињеница, чиме је такође прекршен Кодекс новинара.

Због свега тога, Комисија за жалбе је са осам гласова „за“ и два „против“ донела одлуку да је „Курир“ спорним текстовима прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и наложила листу да ову одлуку објави.


Београд, 24.11.2016.


Председавајући
Стојан Марковић


Комплетан жалбени поступак