Глас западне Србије против портала ОзонпресНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Слободан Стојићевић, Невена Кривокапић, Владо Мареш, Вера Баришић - Поповић, Тамара Скроза, Петар Јеремић, Златко Чобовић, Јелена Спасић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 27.10.2016. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је “ОзонПрес”, текстом “Ко то тамо локмаши народни новац”, објављеним 5. октобра 2016. године, прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. “За” одлуку да Кодекс није прекршен гласала су три члана Комисије, “против” је био један,  док је шест чланова било “уздржано”, тако да није било потребне већине од осам гласова ни за једну одлуку.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Портал “Глас западне Србије”, односно његов власник Гвозден Николић, поднео је жалбу због текста на порталу “ОзонПрес” верујући да су њиме прекршене одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања и новинарску пажњу, тачније да, замењујући тезе, портал покушава да изјаву коју је раније дао „Политици“ представи као неистинуту, а њега као лажова. Он је истакао да је потпуно нетачна тврдња из текста да је ГЗС на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката добио укупно 16,1 милион динара, јер су из републичког буџета само једном добили 300 хиљада динара (не рачунајући конкурсе које су раписивале локалне самоуправе), као и да „Глас западне Србије“ никада није конкурисао, нити добио новац, у Новом Пазару, како се наводи у тексту. У жалби је, између осталог, наведено и да их „ОзонПрес“ није контактирао у вези са текстом, као и да није објављен коментар који су послали након што је текст објављен.

У одговору на жалбу, Небојша Јовановић, директор Озон Медиа д.о.о. нагласио је да је Николић сам демантовао своју тврдњу из „Политике“ да „још ниједном нису успели да обезбеде новац из неке буџетске касе“, наводећи у жалби да су добили 300 хиљада динара. Он је објаснио да се текст није бавио тиме колико је „Глас западне Србије“ добио из републичког буџета на конкурсима, већ колико су добили из буџетске касе по више основа: кроз пројектно финансирање, субвенције за запошљавање, услуге буџетским корисницима. Износ је утврђен на основу података из Министарства финансија и Агенције за привредне регистре. Кад је реч о средствима из Новог Пазара у питању је грешка, је је очигледно и из потписа испод фотографије да је конкурс био у Новој Вароши. Такође, коментар који наводно није објављен није ни послат редакцији „ОзонПреса“.

Чланови Комисије ни овога пута нису имали јединствен став о томе треба ли ову жалбу уопште разматрати, с обзиром на то да је део њих оценио да је реч о покушају злоупотребе Комисије за жалбе у локалном медијском сукобу. Од Комисије се очекује да утврди ко је у праву када је реч о додели буџетског новца, што излази из оквира њене надлежности. Такође, део чланова Комисије оценио је да ни једна ни друга страна нису понудиле чврсте доказе за своје тврдње, па би требало да се опредељују коме ће више веровати, а без стварне могућности да утврде шта је тачно.

Један члан Комисије је сматрао да је Кодекс прекршен јер је аутор текста морао да документује твдње да је „Глас западне Србије“ добио 16,1 милиона динара, односно да приложи документе добијене од надлежних државних органа, док су три члана оценила да Кодекс није прекршен, јер је неспорно да Николић у тексту у „Политици“ није говорио истину, као што се и тврди у тексту на порталу „ОзонПрес“.

Како је за одлуку да је Кодекс прекршен гласао један члан Комисије, три члана су гласала да није било прекршаја, а шест чланова је остало уздржано, није било потребне већине ни за једну одлуку.


Београд, 27.10.2016.

Заменик председавајућег
Слободан Стојићевић


Комплетан жалбени поступак