Оливера Викторовић Ђурашковић против дневног листа АлоНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Петар Јеремић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скроза, Јелена Спасић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља, Златко Чобовић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 29.9. 2016. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Оливера Викторовић на Ади Бојани осунчала гениталије” и фотографијама у оквиру текста, објављеним 19. јула у штампаном и онлајн издању дневни лист “Ало”

1. прекршио је тачку 6 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, по којој је новинар дужан да негује етику и културу јавне речи,

2. прекршио је тачку 1 Одељка VII (Поштовање приватности) о обавези новинара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима се пише,

3. прекршио је и тачку 1 Одељка VIII (Коришћење часних  средстава), о обавези новинара да се у прикупљању инфромација, фотографија, докумената, звучних и видео записа користи само часним средствима.

Налаже се листу “Ало” да одлуку објави у штампаном и онлајн издању најкасније пет дана од дана пријема одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Оливера Викторовић Ђурашковић поднела је жалбу Савету за штампу због тога што је лист објавио њене фотографије са нудистичке плаже на Ади Бојани, које су тајно снимњене. Фотографије су најављене на насловној страни и објављене на средњим странама, као и у онлајн издању, уз коментаре новинара попут “Она је на Ади Бојани сатима уживала потпуно гола показујући свим пролазницима груди и међуножје”, “чувена стриптизета из ‘Жикине династије’ очигледно и приватно воли да се свлачи”, “да ствар буде гора, Оливера је ванредни професор и годинама се бавила педагошким радом…” У жалби је, између осталог, наведено и да је на нудистичкој плажи на Ади Бојани забрањено фотографисање како се не би нарушила приватност посетилаца, као и да нудизам није никаква неморална и незаконита активност, како се текстом имплицира. Због свега тога, по мишљену Оливере Викторовић Ђурашковић, “Ало” је прекршио више тачака Кодекса новинара Србије.

У одговору на жалбу, главни и одговорни уредник листа “Ало” Душко Вукајловић навео је да јавне личности имају ограничено право на приватност, а “будући да је подносилац жалбе по професији глумица, повреде приватности нема”, додајући да се она више пута пред камерама појавлљивала потпуно нага, тако да фотографије и нису ”ништа ново”. Он је нагласио и да су папарацо готографије деценијама призната новинарска форма широм планете и то не само у таблиодима, па се не може говорити ни о каквом прогањању или коришћењу нечасних средстава, како то тврди подносилац жалбе. У одговору се, такође, објашњава и да аутор текста није ни на који начин оспорио морални кредибилитет Оливере Викторовић да ради са децом, већ је “само изразио забринутост да деца са којим ради не виде њене наге фотографије”.

Комисија за жалбе овакав одговор редакције сматрала је лицемерним - изражавати забринутост да ће деца видети фотографије које је управо тај медиј објавио потпуно је неприхватљиво, као и поређење са папарацо фотографијом бившег председника Србије у шетњи са псом, који је објавио један други дневни лист.

Чланови Комисије оценили су да лист повредио право на приватност Оливере Викторовић Ђурашковић тајно је фотографишући на нудистичкој плажи. По оцени Комисије, иако је реч о јавној личности, која, по Кодексу новинара, има сужено право на приватност, то никако не значи да га нема уопште и да је медијима дозвољено да је снимају увек и свуда. У смерницама Кодекса јасно је назвачено да су „јавне личности унапред свесне да им је право на приватност донекле ограничено, али то истовремено не значи да медији могу да га крше без икаквог разлога и објашњења“. У овом случају реч је о нудистичкој плажи, на којој је забрањено фотографисање и снимање, чиме је прекршена и одредба Кодекса која налаже новинарима да користе само часна средства, тачније забрањује објављивање материјала прибављеног уз помоћ скривених камера, изузев када се тиме штити јавни интерес, што по мишљењу чланова Комисије, овога пута није случај.

Интегритет и достојанство глумице додатно су нарушени и коментарима уз фотографије, којима аутор текса недвосмислено осуђује њено понашање, односно то што је нудисткиња. Комисије је такође оценила и да је лист опремом текста у којој се наглашава да је „глумица осунчала гениталије“ и показала „дуде на извол’те“ прекршио и одредбу која новинаре обавезује на поштовање етике и културе јавне речи.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је „Ало“ прекршио Кодекс новинара Србије и наложила листу да ову одлуку објави.


Београд, 29.9.2016.

Председавајући
Стојан Марковић


Комплетан жалбени поступак