Геј лезбејски инфо центар против портала Телеграф.рсНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Иван Цвејић, Јелена Спасић, Златко Чобовић, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.8. 2016. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Коментарима испод текстова “Катастрофално: У масакру у ноћном клубу убијено 50 људи и даље броје мртве!”  и “Огласио се отац терористе: Извините због поступка нашег сина, и ми смо у шоку као и цела нација”, објављеним 12. јуна 2016. године, портал “Телеграф.рс” прекршио је тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња) Кодекса новинара Србије, по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Налаже се порталу „Телеграф.рс“ да одлуку Комисије објави најкасније пет дана од дана пријема одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу због коментара читалаца објављених испод два текста о нападу на геј клуб у Орланду у Сједињеним Америчким Државама. Подносилац жалбе је навео да је прекршена одредба Кодекса новинара Србије о забрани дискриминације и говора мржње на основу сексуалне оријентације тиме што је модератор одобрио коментаре попут: “Ааллах наградио вјерника што поби шејтана  ахаха”, “Једном и они да убоду место које треба”, “Захвалан сам том човеку што није улетео у вртић или школу него је своје жртве изабрао у леглу неморала и настраности”….

Редакција “Телеграфа.рс” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је реч о коментарима који садрже дискриминаторне ставове у односу на ЛГБТ популацију, шире мржњу и одобравају насиље над особама хомосексуалне оријентације, што Кодекс новинара Србије изричито забрањује. Такође, Комисија за жалбе је више пута до сада указала да сматра редакције одговорним за објављивање непримерених коментара читалаца. Члановима Комисије није познато да ли „Телеграф.рс“ ради премодерацију, односно да ли има могућност да „филтрира“ коментаре пре објављивања, али чак и да то није случај, уредници су могли да уклоне неприхватљиве коментаре након подношења жалбе. Како то није учињено, Комисија је закључила да редакција не сматра наведене коментаре читалаца спорним.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је „Телеграф.рс“ прекршио Кодекс новинара Србије и наложила објављивање ове одлуке.


Београд, 31.8.2016.

Председавајући
Стојан Марковић


Комплетан жалбени поступак