Даница Максимовић против дневног листа КурирНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Иван Цвејић, Златко Чобовић, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.8. 2016. године, једногласно, доноси


ОДЛУКУ

Текстовима “Даница Максимовић: Хоћеш ли још да те бијем”, “И они су сликани голи, па нас нису тукли”, Ово су фотке због којих су Даница Максимовић и обезбеђење напали нашу новинарку” и “Суд је опоменуо: Даница Максимовић крива за напад на новинарку Курира”, као и фотографијама у оквиру тих текстова, објављеним од 21. до 26. јула 2016. године” у штампаном и онлајн издању, дневни лист “Курир”

1. прекршио је тачку 3 Одељка V (Новинарска пажња) Кодекса новинара Србије, по којој је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи,

2. прекршио је тачку 1 Поглавља VII (Поштовање приватности) о обавези новинара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише,

3. прекршио је и тачку 1 Поглавља VIII (Коришћење часних средстава), по којој је новинар обавезан да се у прикупљању информација, фотографија, докумената, звучних и видео записа користи само часним средствима.

Налаже се дневном листу „Курир“ да одлуку Комисије објави у свом штампаном и онлајн издању најкасније пет дана од дана пријема одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Адвокати Данице Максимовић поднели су, у њено име, жалбу због, како је наведено, „низа текстова који садрже неистините информације и фотографије са записом лика подносиоца жалбе којима се вређа право на приватност, достојанство и интегритет подносиоца жалбе и којима су грубо прекршене одредбе Кодекса новинара Србије“. „У наведним текстовима су, без дозволе и уз изричито противљење подносиоца жалбе, објављене фотографије из приватног живота подносиоца жалбе, а које су служиле као илустрација бројних неистинитих информација, а нарочито да је подносилац жалбе ’тукла’ или ’грубо ударила’ новинарку ’Курира’, да је ’табаџија’, да је претила ’јако опасним људима’, да се ’пренемагала’, да је ’крива за напад на новинарку’ и сл“, каже се у жалби. Иситиче се, такође, да су спорни текстови и фотографије објављени као реакција „Курира“ на догађај на Ади Бојани, где је Даница Максимовић летовала са супругом. Новинари су глумицу тајно сликали нагу на приватној нудистичкој плажи, на којој је изричито забрањено коришћење фото апарата. Она је на то реаговала, са припадницима обезбеђења плаже, оптуживши новинаре за тајно сликање, покушала је да им одузме материјал и изричито захтевала да га не објављују. Новинари су објављивањем спорних текстова и фотографија, по оцени подносиоца жалбе, хтели да је представе као агресивну и хистеричну особу која бије новинаре, а да заташкају своје поступке.У жалби је наведено да су прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на истинитост извештавања, одговорност новинара, између осталог кад је реч о обавези поштовања претпоставке невиности, као и тачке о обавези поштовања приватности и коришћења часних средстава.

Редакција “Курира ” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је лист повредио право на приватност Данице Максимовић, фотографишући је на нудистичкој плажи. По оцени Комисије, иако је реч о јавној личности, која, по Кодексу новинара, има сужено право на приватност, то никако не значи да га нема уопште и да је медијима дозвољено да је снимају увек и свуда. У смерницама Кодекса јасно је назвачено да су „јавне личности унапред свесне да им је право на приватност донекле ограничено, али то истовремено не значи да медији могу да га крше без икаквог разлога и објашњења“. У овом случају реч је о нудистичкој плажи, на којој је забрањено фотографисање и снимање.

Новинари “Курира“ су глумицу, упркос забрани и њеном противљењу, фотографисали, чиме су прекршили и одредбу Кодекса која налаже новинарима да користе само часна средства, односно тачније забрањује објављивање материјала прибављеног уз помоћ скривених камера, изузев када се тиме штити јавни интерес, што по мишљењу чланова Комисије, овога пута није случај.

Лист је, такође, дезинформисао своје читаоце изостављањем веома битне информације да глумица није фотографисана, како се тврди у тексту, на јавном месту, већ на нудистичкој плажи на којој је снимање забрањено.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је „Курир“ прекршио Кодекс новинара Србије и наложила објављивање ове одлуке.


Београд, 31.8.2016.

Председавајући
Стојан Марковић


Комплетан жалбени поступак