Кућа људских права и демократије против агенције ТанјугНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Петар Јеремић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скроза, Јелена Спасић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља, Златко Чобовић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.8. 2016. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Прилогом “Присталице иницијативе ‘Не давимо Београд’ насрнуле на Малог” објављеним 18. јула 2016. године, Танјуг није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Кућа људских права и демократије поднела је, уз сагласност Симона Симоновића, жалбу Савету за штампу због прилога који је Танјуг емитовао, а који су преузели и други медији. Реч је снимку забележеном на протесту 18. јула испред градске скупштине у Београду, на којем је дошло до инцидента између окупљених грађана, полиције и припадника обезбеђења градоначелника. Подносилац жалбе је навео да је Симоновић преко мегафона пренео окупљенима речи одборника Небојше Бакареца да су демонстранти “разбили нос полицајцу”, али да је то погрешно пренето као да је Симоновић сам објавио да су окупљени повредили полицајца. “Танјуг од ове реченице прави посебан прилог, при том је понавлајући два пута и дајући јој значај који она нема. Сама чињеница да је реченица поновљена два пута представља монтажу и не постоји друга реч за овакав поступак Танјуга”, наведено је, између осталог, у жалби. Подносилац жалбе истиче и да Танјуг није од Симоновића тражио никакво објашњење, нити је покушао да са Бакарецом или другим актерима провери ко је шта заиста рекао.

Чланови Комисије за жалбе нису на снимку до којег води линк достављен у жалби видели ништа од онога на шта се подносилац жалбе жали. На снимку у који је Комисија имала увид спорна реченица се не понавља два пута, нити се може закључити да је прилог монтиран. Такође, у пратећем тексту уз видео запис, изјава Симона Симоновића се уопште не помиње, као ни то да је повређен полицајац. Комисија на основу материјала достављеног уз жалбу није стога утврдлила никакаву повреду Кодекса новинара Србије којом би подносилац жалбе био оштећен.

 

Београд, 31.8.2016.

Председавајући
Стојан Марковић


Комплетан жалбени поступак