Тамара Скроза против дневног листа БлицНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Филип Шварм, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Марија Кордић, на седници одржаној 28.7. 2016. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Тело девојчице унакажено: Моју Анђу не могу задњи пут ни да пољубум”, објављеним 12. јула 2016. године, дневни лист “Блиц”

1. прекршио је тачке 2 и 3 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, као и да је дужан да назначи извор информације коју преноси,

2. прекршио је тачке 4 и 5 Одељка IV (Одговорност новинара), по којима је новинару забрањено да користи непримерене, узнемиравајуће и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу, а дужан је да поштује и штити права и достојанство деце и жртава злочина,  

3. прекршио је тачку 7 Одељка VI (Однос према изворима информисања), по којој новинар никада не сме да злоупотреби емоције других људи и њихову недовољну способност расуђивања,

4. прекршио је и тачке 1, 2 и 3 Одељка VII (Поштовање приватности), о обавези новинара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише, да треба да избегава спекулације и преношење недовољно проверљивих ставова у извештавању о несрећама и трагедијама у којима има страдалих, као и да је дужан да, у извештавању о догађајима који укључују лични бол и шок, своја питања прилагоди тако да одражавају дух саосећања и дискреције.

Налаже се дневним листу “Блиц” да ову одлуку Комисије објави најкасније пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Тамара Скроза, чланица Комисије за жалбе поднела је жалбу на основу резултата мониторинга дневних новина, који спроводи за потребе Савета. Она је закључила да је лист спорним текстом прекршио више одредби Кодекса новинара Србије. Посебно је указала да је објављен низ веома узнемирујућих детаља о стању тела убијеног и силованог детета, околностима злочина, наводном менталном стању осумњиченог. “Сматрам да је посебно непрофесионално понашање новинара према мајци и баки убијеног детета које су фотографисане и интервјуисане у тренутку док су припремале одећу у којој ће им ћерка и унука бити сахрањена - осим што је и овде наведено како је тело у лошем стању, ушло се у најинтимнију сферу жена које су биле у специфичном емотивном стању, истакла је, између осталог. у жалби.

У одговору на жалбу, адвокат “Блица” Душан Стојковић навео је да текст не садржи узнемирујући информације, односно да су други медији извештавали са много више детаља, а да су новинари “Блица” показали највиши степен пажње и трудили се да текст напишу тако да одражава саосећање са жртвом и њеном породицом. Чланови породице интервујисани су и фотографисани уз њихову сагласност, а интерес јавности да буде информисана у овом случају јачи је од интереса појединаца, па и његовог права на приватност. “Овакве приче, по нашем мишљењу, треба износити у јавност и због деце и због њихових родитеља, како би са појачаним степеном пажње водили рачуна о деци у сваком тренутку”, наводи се, између осталог, у одговору на жалбу. Адвокат је истакао и да је опис тела добијен од државног органа и да се не садржи никакве детаље, док је ментално стање осумњиченог проценио вештак.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да је у овом случају, нажалост, реч само о наставку неприхватљивог тренда да се о тешким и суровим злочинима и трагедијама, извештава без поштовања професионалних и етичких стандарда. Комисија оцењује да је силовање и убиство трогодишњег детета ужасан злочин, који је веома потресао цело друштво, те да несумњиво постоји велико интересовање јавности за овај случај, али да објављивање детаља о стању тела (информација да је тело толико унакажено да је то „следило крв у жилама обдуцентима“ такав је детаљ) ни на који начин не доприноси бољем информисању читалаца, а вређа достојанство и интергитет жртве, наноси додатну бол њеној породици и узнемирава читаоце.

Комисија је такође упозната и са саопштењем повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића, који је покренуо надзор у Министарству унутрашњих послова у вези са „цурењем“ података о овом случају. Повереник је том приликом утврдио да “у медијима објављени, најделикатнији, изузетно мучни наводи о до детаља ‘прецизним’ изјавама окривљеног о начину извршења кривичног дела, о начину прикривања тела жртве након извршења кривичног дела, те о наводној садржини обдукционог налаза или психијатријског вештачења, немају основ у службеној документацији органа, односно од ње се разиликују у веома великој мери или у потпуности. Чланови Комисије нису могли да се упуштају у оцене да ли су медији “слепо” веровали некредибилним изворима, или су свесно објављивали нетачне и непроверене информације, али је, на основу, саопштења повереника, несумњиво да су наводна сазнања из истраге неистинита, што прекршај Кодекса новинара чини још тежим.

Комисија за жалбе поново подсећа новинаре и уреднике, да их Кодекс обавезује да посебно обазриво извештавају о оваквим трагедијама, поштујући и достојанство жртве и бол породице и не покушавајући да злоупотребе њихове емоције и немогућност да у тој ситацији јасно расуђују.

Чланови Комисије нарочито апелују на полицију и тужилаштво да, посебно када је реч о злочинима који добоко потресају јавност, одреде особе које ће медијима давати информације, како би се избегло спекулисање, нагађање и објављивање нетачних информација.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је “Блиц” прекршио Кодекс новинара Србије и наложила листу да ову одлуку објави.

 

Београд, 28.7.2016.

Председавајући
Стојан Марковић


Комплетан жалбени поступак