Тамара Скроза против дневног листа ИнформерНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Филип Шварм, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Марија Кордић, на седници одржаној 28.7. 2016. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Монструм без трунке кајања описао како је зверски убио Анђу (3): Силовао сам је и тукао све док није издахнула”, објављеним 12. јула 2016. године, дневни лист “Информер”

1. прекршио је тачку 2 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања,

2. прекршио је тачке 4 и 5 Одељка IV (Одговорност новинара), по којима је новинару забрањено да користи непримерене, узнемиравајуће и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу, а дужан је да поштује и штити права и достојанство деце и жртава злочина,  

3. прекршио је и тачку 2 Одељка VII (Поштовање приватности), о обавези новинара да избегава спекулације и преношење недовољно проверљивих ставова у извештавању о несрећама и трагедијама у којима има страдалих,


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Тамара Скроза, чланица Комисије за жалбе поднела је жалбу на основу резултата мониторинга дневних новина, који спроводи за потребе Савета. Она је закључила да је лист спорним текстом прекршио више одредби Кодекса новинара Србије. Посебно је указала да је објављен низ веома узнемирујућих детаља о стању тела убијеног и силованог детета, околностима злочина, наводном менталном стању осумњиченог. Навела је и да, иако је у питању догађај од изузетног јавног интереса, информације које су се појавиле у овом тексту, као и у бројним другим текстовима, објављене су без икаквог обазирања на оно што заиста јесте интерес јавности да зна, на професионалне стандарде, па и на елементарну пристојност.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да је у овом случају, нажалост, реч само о наставку неприхватљивог тренда да се о тешким и суровим злочинима и трагедијама, извештава без поштовања професионалних и етичких стандарда. Комисија оцењује да је силовање и убиство трогодишњег детета ужасан злочин, који је веома потресао цело друштво, као и да несумњиво постоји велики интерес јавности за овај случај, али да објављивање морбидних детаља о начину убиства и стању тела, ни на који начин не доприноси бољем информисању читалаца, а вређа достојанство и интергитет жртве, наноси додатну бол њеној породици и узнемирава читаоце, укључујући и малолетнике, којима је лист свакако доступан.

Комисија је такође упозната и са саопштењем повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића, који је покренуо надзор у Министарству унутрашњих послова у вези са „цурењем“ података о овом случају. Повереник је том приликом утврдио да “у медијима објављени, најделикатнији, изузетно мучни наводи о до детаља ‘прецизним’ изјавама окривљеног о начину извршења кривичног дела, о начину прикривања тела жртве након извршења кривичног дела, те о наводној садржини обдукционог налаза или психијатријског вештачења, немају основ у службеној документацији органа, односно од ње се разиликују у веома великој мери или у потпуности”. Чланови Комисије нису могли да се упуштају у оцене да ли су медији “слепо” веровали некредибилним изворима, или су свесно објављивали нетачне и непроверене информације, али је, на основу саопштења повереника, несумњиво да су наводна сазнања из истраге неистинита, што прекршај Кодекса новинара чини још тежим.

Комисија за жалбе поново подсећа новинаре и уреднике, да их Кодекс обавезује да посебно обазриво извештавају о оваквим трагедијама, поштујући и достојанство жртве и бол породице, и не покушавајући да злоупотребе њихове емоције и немогућност да у тој ситуацији јасно расуђују.

Чланови Комисије нарочито апелује на полицију и тужилаштво да, посебно када је реч о злочинима који добоко потресају јавност, одреде особе које ће медијима давати информације, како би се избегло спекулисање, нагађање и објављивање нетачних информација.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је “Информер” прекршио Кодекс новинара Србије и изрекла јавну опомену.

 

Београд, 28.7.2016.

Председавајући
Стојан Марковић

 

Комплетан жалбени поступак