Петар Јеремић против дневног листа КурирНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Невена Кривокапић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Филип Шварм, Тамара Скрозза, Владимир Радомировић и Ивана Стјеља, на седници одржаној 28.7. 2016. године, једногласно, доноси


ОДЛУКУ

Текстовима “Чудовиште детету смрскало главу каменом”, “Звер: распорио сам јој стомак док сам је силовао” и “Крвник опседнут убијеном певачицом”, објављеним 11, 12. и 13. јула 2016. године, дневни лист “Курир”

1. прекршио је тачке 2 и 3 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коменатра, претпоставки и нагађања, као и да је дужан да назначи извор информације коју преноси,

2. прекршио је тачке 4 и 5 Одељка IV (Одговорност новинара), по којима је новинару забрањено да користи непримерене, узнемиравајуће и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу, а дужан је да поштује и штити права и достојанство деце, жртава злочина, особа са хендикепом и других угрожених група.

3. прекршио је и тачке 1, 2 и 3 Одељка VII (Поштовање приватности), о обавези новинара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише, да треба да избегава спекулације и преношење недовољно проверљивих ставова у извештавању о несрећама и трагедијама у којима има страдалих, као и да је дужан да, у извештавању о догађајима који укључују лични бол и шок, своја питања прилагоди тако да одражавају дух саосећања и дискреције.

Налаже се дневним листу “Курир” да ову одлуку Комисије објави најкасније пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Петар Јеремић, члан Комисије за жалбе поднео је жалбу на основу резултата мониторинга дневних новина, који спроводи за потребе Савета. Он је закључио да је лист прекршио више тачака Кодекса новинара Србије, извештавајући о силовању и убиству трогодишње девојчице у околини Зајечара. Посебно је указао на објављивање садржаја који имају штетан утицај на децу, непоштовање права и достојанства жртве, као и на обавезу новинара да наведе изворе, додајући да новинари и уредници “Курира” немају професионални ауторитет којим би могли да потврде истинитост навода које објављују, да би могли да се позивају на анонимне изворе.

У одговору на жалбу, адвокат “Курира” Владимир Гаљак навео је у случају свирепог убиства детета постојао оправдан интерес јавности да буде информисана о чињеницама, а  пренети су детаљи који осликавају тежину кривичног дела, јер је колегујум листа проценио да би то могло да утиче на свест читалаца и институција да пооштре законску регулативу и кажњавање учинилаца. Он је подсетио на то да је иницијатуиву за доношење Маријиног закона покренуо таблоид “Ало”, после сличног бруталног злочина, као и на дебате које су у јавности вођене у вези са утицајем шокантних фотографија на јавност. Адвокат је нагласио и да читалачка публика “Курира” нису деца, тако да не стоји примедба подносиоца жалбе да су објављени садржаји могли да имају штетан утицај на децу, док је примедбу да уредници и новинари “Курира” немају професионални ауторитет оценио као знак анимозитета подносиоца жалбе према редакцији. У одговору на жалбу се, између осталог, истиче да се од новинара не може захтевати утврђивање истине која би се подударала са судском, односно утврђивање апсолутне истине, те да је лист у овом случају у свему поступио са дужном новинарском пажњом, Кодексом новинара Србије и Законом о јавном информисању и медијима.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да је у овом случају, нажалост, реч само о наставку неприхватљивог тренда да се о тешким и суровим злочинима и трагедијама, извештава без поштовања професионалних и етичких стандарда, а често и елементарне пристојности. Комисија оцењује да је силовање и убиство трогодишњег детета ужасан злочин, који је веома потресао цело друштво, те да несумњиво постоји велико интересовање јавности за овај случај, али да објављивање морбидних детаља о начину убиства и стању тела, ни на који начин не доприноси бољем информисању читалаца, а вређа достојанство жртве и њеној породици наноси додатну бол. Такође, узнемирава и читаоце, укључујући и малолетнике, којима је лист доступан.

Комисија је такође упозната и са саоштењем повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личност Родољуба Шабића, који је покренуо надзор у Министарству унутрашњих послова у вези са „цурењем“ података о овом случају. Повереник је том приликом утврдио да “у медијима објављени, најделикатнији, изузетно мучни наводи о до детаља ‘прецизним’ изјавама окривљеног о начину извршења кривичног дела, о начину прикривања тела жртве након извршења кривичног дела, те о наводној садржини обдукционог налаза или психијатријског вештачења, немају основ у службеној документацији органа, односно од ње се разиликују у веома великој мери или у потпуности. Чланови Комисије нису могли да се упуштају у оцене да ли су медији “слепо” веровали некредибилним изворима, или су свесно објављивали нетачне и непроверене информације, али је, на основу, саопштења повереника, несумњиво да су наводна сазнања из истраге неистинита, што прекршај Кодекса новинара чини још тежим.

Комисија за жалбе поново подсећа новинаре и уреднике,  да их Кодекс обавезује са посебно обазриво извештавају о оваквим трагедијама, поштујући и достојанство жртве и бол породице, и не покушавајући да злоупотребе њихове емоције и немогућност да у тој ситацији јасно расуђују.

Чланови Комисије нарочито апелује на полицију и тужилаштво да, посебно када је реч о злочинима који добоко потресају јавност, одреде особе које ће медијима давати информације, како би се избегло спекулисање, нагађање и објављивање нетачних информација.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је “Курир” прекршио Кодекс новинара Србије и наложила листу да ову одлуку објави.

 

Београд, 28.7.2016.

Председавајући
Стојан Марковић

 

Комплетан жалбени поступак