Геј лезбејски инфо центар против дневног листа Српски телеграфНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Милева Малешић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Марија Кордић, Филип Шварм, Тамара Скроза, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 30.6. 2016. године, једногласно, изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Драга не буду педер”, објављеним 21. маја 2016. године, дневни лист “Српски телеграф”

1. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Комисија за жалбе није успела да усагласи одлуку да ли лист прекршио Кодекс новинара и другом колумном истог аутора „Драга, не буди педер, други део“, објављеном 28.маја 2016.године.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу због две колумне Боре Ђорђевића, у којима аутор, по мишљењу подносиоца жалбе, вређа и понижава ЛГБТ популацију. У жалби је, између осталог, наведено да Ђорђевић не само да геј мушкарце назива “мужеложницима”, “чмарољубима” и “педерчинама”, а лезбејке “лезбачама”, већ колумну завршава речима; “Њих бих све послао у земље ислама, где је за њихову болест предвиђена смртна казна”, чиме се позива на убијање геј особа. Другом колумном, сматра подносилац жалбе, вређају се и понижавају пре свега трансродне особе које се “стављају у контекст наказа и полно недефинисаних бића”.

Редакција “Српског телеграфа” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да иако је реч о колумнама, ауторским текстовима у којима аутор износи своје мишљење и који дозвољавају већу слободу изражавања, то никако не значи да је та слобода неограничена. Слобода колумнисте да изнесе своје ставове, по мишљењу Комисије, завршава се тамо где почиње говор мржње. У овом случају то је позив на депортацију ЛГБТ особа у земље у којима би им била изречена смртна казна, што је јасан позив на линч читаве ЛГБТ популације. Због тога је Комисија за жалбе једногласно закључила да су прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације и говора мржње.

Кад је реч о другој колумни, објављеној 28.маја, чланови Комисије били су подељени у оцени да ли је граница слободе мишљења и говора пређена и у овом случају. Део чланова Комисије сматрао је да је недопустиво и увредљиво говорити о трансродним особама као о полно недефнисани бићима и алудирати на то да су наказе, те да су тиме такође прекршене одредбе Кодекса које се односе на дискриминацију. Остали чланови Комисије мислили су да изречени ставови, ма колико спорни, не излазе из оквира дозвољеног права на мишљење. Како је “за” одлуку да је Кодекс новинара прекршен и овим текстом гласало пет чланова Комисије, пет је било “против”, а један “уздржан”, ни за једну одлуку није било потребне већине од осам гласова.

 

Београд, 30.6.2016.

Председавајућа
Невена Кривокапић


Комплетан жалбени поступак