Ивона Стојановић против портала ТелепромптерНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Милева Малешић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Марија Кордић, Филип Шварм, Тамара Скроза, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 30.6. 2016. године, једногласно, изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Фамилијарно на изборе: Демократа на листу ставио ужу и ширу родбину”, објављеним 13.априла 2016. године, портал Телепромптер

1. прекршио је тачку 1 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од инереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије,

2. прекршио је и тачку 1 Одељка V (Новинарска пажња), по којој је новинар дужан да послу приступа са дужном професионалном пажњом.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Ивона Стојановић поднела је жалбу Савету за штампу, јер је, како је навела, портал нетачно, у тексту који говори о томе да су одређени кандидати Демократске странке на изборима за београдску општину Стари град у родбинским везама са носиоцем листе, објавио и да је она ћерка извесне Снежане Стојановић и сестра Дејана и Иване Стојановић. “Одговорно тврдим (што могу доказати ДНК анализом) да се моја мајка зове Милица и да, нажалост, немам ни рођеног брата, ни рођену сестру. Такође, нисам у родбинским ни кумовским односима ни са једним чланом листе ‘Чувари Старог града – Марко Бастаћ’, иако сам била кандидат за одборницу”, истиче се, између осталог у жалби. Она је нагласила и да је нико из редакције није позвао да провери информације пре објављивања, као и да јој је таквим извештавањем нанета штета  Објављивање овакве нетачне информације, по њеном мишљењу, може се подвести и под политички напад с обзиром на то да је објављена у јеку предизборне кампање. Ивона Стојановић је Комисији доставила и извод из матичне књиге рођених, из којег се види да се њена мајка зове Милица, а не Снежана, како пише у тексту.

У одговору на жалбу, главни и одговорни уредник Телепромптера Данило Реџеповић навео је, између осталог, да нити је посао Савета за штампу да утврђује ко је са ким у крвном сродству, нити је то могуће утврдити са сигирношћу без ДНК анализе. “Информације које су објављене су проверене и према нашем веровању тачне”, истиче се у одговору и такође наглашава да Ивона Стојановић није доставила деманти, што је, по Реџеповићевом мишљењу требало да уради пре него што се обратила Савету за штампу. Кад је реч о осталом делу текста жалбе, главни уредник Телепромптера оцењује да је реч о “класичном страначком нападу на један независан медиј”, те да “жалба није поднета из новинарских разлога, већ са циљем да се политички оцрни портал који је не заступа интересе Демократске странке”.

Чланови Комисије за жалбе нису желели да улазе ни у мотиве за објављивање спорног текста, као ни за подношење жалбе, већ су оцењивали искључиво да ли је објављеним текстом прекршен Кодекс новинара Србије. Комисија је једногласно закључила да јесте, односно да новинар није поступио у складу са дужном професионалном пажњом и није проверио податке које је добио, због чега је објављена нетачна информација.

Поједини чланови Комисије сагласили су се са тим да је подносилац жалбе требало најпре да пошаље деманти редакцији, па тек онда да се обрати Савету за штампу. Комисија, иначе, саветује подносиоце жалбе да спор увек прво покушају да реше директно са медијима, али подсећа и да сваки подносилац жалбе има право да одлучи да ли ће то и урадити. Одлука подносиоца жалбе да се одмах обрати Савету за штампу не може бити разлог да се жалба одбаци, како предлаже уредник портала Телепромптер.

Због свега тога, Комисија је оценила да је Кодекс новинара прекршен и изрекла порталу Телепромптер јавну опомену.

 

Београд, 30.6.2016.

Председавајућа
Невена Кривокапић


Комплетан жалбени поступак