Геј лезбејски инфо центар против дневног листа ДанасНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Иван Цвејић, Марија Кордић, Петар Јеремић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 26.5. 2016. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Анкетом са питањем: “Како гледате на захтев америчких ЛГБТ организација да у Дизнијевим филмовима буде више геј ликова?”, објављеном 6. маја 2016. године, дневни лист “Данас” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Предраг Аздејковић, председник Геј лезбејског инфо центра, поднео је жалбу Савету за штампу, сматрајући да је лист прекршио Кодекс новинара Србије, тачније одредбу о обавези новинара да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације. Он је навео да је “Данас”, у оквиру анкете, објавио и одговор Бошка Обрадовића, председника Двери, који гласи: ‘То је наставак агресивне пропаганде и идеологије хомосексуализма, која се намеће кроз законодавна решења, уметност и моду. Јасно је да се насилним путем жели наметнути нешто што вређа јавни морал и у супротности је са традиционалним вредностима. Не пада ми на памет да улазим у било чију приватност, али овако агресивној пропаганди која жели да мења моралне обрасце друштва мора се стати на пут», чиме је дискриминисао ЛГБТ популацију.

У одговору на жалбу, правна служба листа «Данас» навела је да је реч о рубрици Питање/одговор која излази сваког дана, а чија је идеја да о актуелној и важној теми саговорници изнесу различите ставове, у складу са залагањем листа да има заступљене све стране. И овом случају, како је наведено, «Данас» је о тему желео да извести објективно, па је, у духу плурализма мишљења, сем Бошку Обрадовићу, исто питање постављено и редитељима Срђану Драгојевићу и Николи Љици, као и књижевници Весни Алексић, који су били другачијег мишљења. «На страну за шта се залаже, господин Обрадовић представља покрет који ће бити у новом сазиву парламента и нама је било потпуно новинарски природно да се чује и та страна», истиче су у одоговору и такође наглашава да у његовој изјави нема никаквих претњи, нити позива на насиље, већ је само изнео свој став.

Чланови Комисије такође су оценили да је лист «Данас» пренео став председника једне парламентарне политичке партије, који је одговарао на постављено питање. У том одговору нема позива на насиље, претњи ЛГБТ особама, нити говора мржње, од којих би лист морао да се «огради». Обрадовић, наравно, има право да каже шта мисли о ономе што су га питали, а медиј да о томе обавести јавност. Тим пре што је лист пренео и сасвим другачије одговоре на исто питање. Комисија је оценила да, колико год је важно да мањинске групе ни на који начин не буду дискриминисане, толико је битно и да постоји слобода говора и плурализам мишљења. По оцени Комисије, «Данас» је у овом случају поступио професионално и у складу са новинарским кодексом, објективно информишући јавност о различитом ставовима у вези са актуелном темом. Због тога је Комисија једногласно одлучила да Данасније прекршио Кодекс новинара Србије.


Нови Пазар, 26.5.2016.                                                                              

Председавајућа
Невена Кривокапић


Комплетан жалбени поступак