Стеван Дојчиновић и Мрежа за истраживање криминала и корупције КРИК против дневног листа ПолитикаНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скроза, Петар Јеремић, Марија Кордић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 28.4.2016. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је „Политика“ објављивањем текста “Лончар: Нападају ме због резултата министарства здравља”, 23. фебруара 2016. године прекршила одредбе Кодекса новинара Србије. „За“ одлуку да је Кодекс прекршен гласала су два члана Комисије, три су била “против”, а шест “уздржано”, тако да није било потребне већине од осам гласова.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ


Жалбу Савету за штампу поднели су адвокати Стевана Дојчиновића, главног и одговорног уредника Мреже за истраживање криминала и корупције – КРИК, у његово име и у име КРИК-а, сматрајући да су спорним текстом прекршене одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања, одговорност новинара и новинарску пажњу. У жалби се наводи да је “Политика” пренела изјаву министра Златибора Лончара, који је реаговао на текст КРИК-а о томе да је 2002. године потписао уговор о куповини стана са супругом једног од припадника земунског клана. Министар, како се истиче, у спорном тексту није одговорио на конкретне наводе КРИК-а, Дојчиновића је повезао са смењеним полицијским функционером и осуђиваним нарко -дилером. Уредништво “Политике” је Кодекс новинара прекршило “преносећи једностране и неутемељене изјаве министра Лончара, без консултовања више извора и тражења коментара од самог КРИК-а и Стевана Дојчиновића”, истиче се, између осталог, у жалби.

У одговору на жалбу, новинарка “Политике” Данијела Вукосављевић навела је да је лист пренео изјаву коју је министар дао гостујући у Дневнику ТВ Пинк, а реагујући на текст КРИК-а “Министар Лончар у стану земунског клана”. Због тога је “Политика” погрешна адреса за жалбу да министар није одговорио на конкретне наводе из текста КРИК-а, јер лист на његову изјаву није могао да утиче. “Без намере да било кога оптужимо за било шта, пренели смо како наводе КРИК-а, тако и реакцију министра. Нисмо коментарисали, нити смо се сврстали на било чију страну”, наглашава се у одговору на жалбу.

Чланови Комисије имали суразличито мишљење о томе да ли је оваквим преношењем изјаве министра Златибора Лончара прекршен Кодекс новинара Србије. Део чланова Комисије сматрао је да Кодекс ничим није повређен, јер је лист верно пренео оно што је министар рекао, ништа није додавао, ни коментарисао, те да не може бити одговоран за оно што је Лончар изговорио, гостујући на телевизији. Два члана Комисије сматрала су да је реч о сувише важној теми да би озбиљан лист пренео само изјаву једне стране, односно да је требало да накнадно позову Дојчновића да прокоментарише оптужбе које је министар изнео или да на други начин провере оно што је Лончар рекао. Већина чланова Комисије, међутим, није могла да се определи да ли је “Политика” прекршила Кодекс тиме што је само пренела министров одговор на текст КРИК-а без претходног, или даљег, бављења том темом. Због тога је шесторо чланова Комисије било уздржано приликом гласања, па одлука није донета.


Београд, 28.4.2016.


Председавајућа
Невена Кривокапић


Комплетан жалбени поступак