Драган Андрејевић против дневног листа КурирНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Иван Цвејић, Златко Чобовић, Тамара Скроза, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља, Драган Ђорђевић и Владо Мареш, на седници одржаној 28. 4. 2016. године, већином гласова, доноси


ОДЛУКУ


Коментарима испод текста “Концерти за мртваце добра зарада: Ја певам,они плачу, зарада по 1.200 евра”, објављеним 20. марта 2016. године у онлајн издању, дневни лист “Курир”

1. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, по којој новинар мора да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсу дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Самим текстом, објављеним и у онлајн и у штампаном издању листа, „Курир“ није прекршио Кодекс новинара Србије.

Налаже се дневном листу „Курир“ да ову одлуку објави у свом онлајн издању у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ


Жалбу Савету за штампу поднео је Драган Андрејевић, члан Националног савета Влаха, који је сматрао да су одбреде Кодекса новинара прекршене тиме што се јавности Србије „вулгарно, банално, неистинито, потцењивачки, са омаловажавањем представља јавности Србије влашка национална мањина“, као и да су припадници те мањине представљени као варварски, нецивилизован и примитиван народ, уз изношење поптуних неистина о обичајима те нације. Он навео да и из коментара објављених испод текста јасно да је текстом створено непријатељско расположење према влашкој заједници.

У одговору на жалбу, одговорна уредница „Курира“ Марија Кордић навела је текст није ни на који начин увредљив за Влахе, да су у тексту пренета искуства певачице која говори о томе како пева на сахранама у Неготинској Крајини, док психијатар покушава да протумачи корене и сврху ових обичаја. У тексту су побројани и други обичаји, од којих је добар део познат и код Срба. Уредница портала „Курир.рс“ Соња Лакић такође је навела да спорни текст ничим не крши Кодекс новинара, нити потпирује мржњу против Влаха. Кад је реч о коментарима, сагласила се са оценом подносиоца жалбе да су увредљиви и потцењивачки. „Спремни смо да се извинимо представницима влашке националне мањине због увреда наших читалаца које смо пренели, јер заиста није било зле намере“, истакла је. Она је објаснила да администратор у овом случају, у брзини, није добро проценио шта је за објављивање и додала да на сајту „Курир.рс“. пише да је коментар мишљење читаоца и да не одражава став редакције.

Комисије за жалбе подсећа на своје претходне одлуке, по којима је редакција одговорна за објављене коментаре читалаца, због чега је и овога пута оценила да није довољно да редакција напише да не стоји иза увредљивих коментара, него да има обавезу да их не објави или уклони, уколико су грешком објављени. Већина чланова Комисије оценила је да су у овом случају неки од објављених коментара увредљиви и дискриминаторни, те да шире стереотипе према влашкој националној заједници. Због тога је, по оцени Комисије, објављеним коментарима прекршена одредба Кодекса новинара која се односи на забрану дискриминације на националној основи, односно прописује обавезу новинара да се супротстави свима који се залажу за дискриминацију и говор мржње. За овакву одлуку гласало је осам чланова Комисије, док су два члана била „против“.

Комисија је, међутим, са девет гласова „за“ и једним „против“ одлучила да Кодекс није прекршен самим текстом, у којем су пренете изјаве певачице и стручњака. Описани обичаји јесу необични и редакција „Курира“је имала право да своје читаоце упозна са њима. По оцени Комисије, без намере да тиме понизи или увреди националну заједницу Влаха. Кад је реч о тврдњи подносиоца жалбе да обичаји наведени у тексту не постоје, Комисија ову оцену узима са резервом, будући да се обичаји у Србији разликују од села до села, па је веома тешко утврдити да ли је нешто у тексту неистинито. Такође, неке од поменутих обичаја практикују и Срби из тог краја, тако да нису карактеристични за влашку мањину.


Београд, 28.4.2016.                                                                                 


Председавајућа
Невена Кривокапић


Комплетан жалбени поступак