Славиша Лекић против дневног листа Политика IIНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Иван Цвејић, Марија Кордић, Петар Јеремић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 28.4. 2016. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ


Текстом “Зли дуси”, објављеним 20. децембра 2015. године, дневни лист “Политика” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ


Славиша Лекић поднео је жалбу Савету за штампу сматрајући да су објављеним текстом прекршене одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања, тачније на обавезу новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести јавност, као и да су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина. Он је навео да је аутор текста нетачно написао да је Лекић «на челу колоне» у осуђивању сексизма министра Гашића, да му је непознато да је ико «Ољи Бећковић сугерисао да би Славиши Лекићу требало да опрости што ју је тукао», како аутор текста наводи, те да претпостваља да ј реч о песничкој слободи, јер никада није тукао Ољу Бећковић  «Хоћу категорично да поновим: тврдња да сам тукао Ољу Бећковић, која се, тврдња, без наводника протеже и у поднаслову овог несувислог штива, нешто је више од излета у лаж», истиче, између осталог, у жалби. Лекић , додајући да се »Политика» укључила у хајку против њега након «таблиодноружичастог држаног удара».

Одговарајући на жалбу, аутор текста Мухарем Баздуљ, навео је да је «између бројних, за овог аутора, карактеристичних увреда, успео да пронађе замерке на текст, на које је једноставно одговорити. Лекић је, како је истакао, осим у бројним твитовима, Гашићев сексизам осуђивао и у, на пример, тексту, објављеном на насловној страни Неwсwеека, па отуда метафора о челу колоне. «Фраза ‘Ђура ће ти опростити што те је тукао’ из комада ‘Балкански шпијун’ Душана Ковачевића за сваког просечно образованог говорника српског језика представља лако приметну алузију на књижевни текст, односно на апсурдну ситуацију у којој насилник од жртве тражи опрост. У том смислу, ја самалудираона апсурдност чињенице да ноторни сексиста Славиша Лекић праведнички ликује због туђег сексизма», истиче се у одговору на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да Кодекс новинара није прекршен. У спорном тексту, по мишљењу Комисије, нису изречене никакве неистине, нити клевете и неосноване оптужбе. Аутор је своје мишљење о поларизацији друштва у вези са једним феноменон изразио употребом стилских фигура. Текст се, заправо, уопште не бави Славишом Лекићем, већ је он «употребљен» само као пример, којим Баздуљ илуструје своје ставове, те се не може говорити ни о томе да лист против Лекића води кампању.

Због тога је Комисија једногласно одлучила да «Политика» није прекршила Кодекс новинара Србије.


Београд, 28.4.2016.


Председавајућа
Невена Кривокапић


Комплетан жалбени поступак