Зоран Живковић против дневног листа АлоНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Иван Цвејић, Марија Кордић,  Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 28.4. 2016. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ


Текстом “Ексклузивно откривамо: оптужнице после избора?”, објављеним 29. марта 2016. године, дневни лист “Ало”

1. прекршио је тачке 4 и 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да, кад је неопходно, консултује што више извора и омогући им да изнесу свој став, као и да су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина,

2. прекршио је тачку 2 Одељка II (Независност од притиска), по којој економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику на начин који би имао за последицу нетачно, необјективно, непотпуно и неблаговремено информисање,

3. прекршио је итачку 3 Одељка IV (Одговорност новинара), по којој је новинар дужан да поштује правило претпоставке невиности и не сме никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде.

Налаже се дневном листу „Ало“ да ову одлуку објави у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ


Зоран Живковић, председник Нове странке поднео је жалбу Савету за штампу због текста објављеног на насловној страни листа «Ало» којим се најављује подизање оптужница против петорице опозиционих политичара, међу којима је и он. На насловној страни су објављене и њихове фоотграфије, уз наводе «да је полиција провела крају истраге» у њиховим случајевима. Подносилац жалбе је навео да ово није први пут да тај лист «на основу ‘поузданих  извора из полиције’ прави политичку кампању, обавља посао тужилаштва и даје пресуде пре суда». «Ова насловна страна има додатну тежину јер је објављена у јеку изборне кампање, те изузетно штети мом угледу, као и угледу осталих наведених политичара», наглашава се у жалби. Жиковић је навео да сматра да су на срамотан начин пласиране неистине, или информације о којима он није обавештен, јер га полиција и правосудни органи нису обестили да се против њега води било каква истрага, као и да је раније већ одговарао на питања о свом пословању листу «Ало», који је и тада о томе писао на «скандалозан и неистинит начин».

Редакција листа «Ало» није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да лист «Ало», само на основу изјава «добро обавештеног извора» да су вођене некакве истраге «у вези са различитим случајевима», најављује подизање оптужница против неколико политичара, спекулишући и о томе да би их од тога могао «спасити» посланички имунитет, будући да се већина њих кандидовала на изборима. «Ало» за своју «ексклузивну» најаву не нуди никакве доказе, позива се на неодређени извор близак истрази и ништа додатно не проверава, што је све супротно етичким правилима професије.

Комисија сматра да је оваквим извештавањем прекршена и одредба Кодекса новинара о обавези поштовања претпоставке невиности, јер се оваквим извештавањем читаоцима недвосмислено сугерише да су поменути политичари криви, иако нема поузданих информација ни да су осумњичени за било које кривично дело.

По мишљењу чланова Комисије, пласирање оваквих нагађања и спекулација, које могу директно утицати на бираче у току изборне кампање, прекршај листа чини још тежим. Комисија, због тога, сматра да је прекршена и одредба Кодекса новинара по којој истинитост извештавања не сме да се подреди економским или политичким интересима издавача.

Комисија је, због свега тога, одлучила да је лист «Ало» прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и наложила листи да ову одлуку објави.


Београд, 28.4.2016.


Председавајућа
Невена Кривокапић


Комплетан жалбени поступак