Владо Мареш против дневног листа Вечерње новостиНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Иван Цвејић, Златко Чобовић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.3. 2016. године, већином гласова, доноси


ОДЛУКУ


Текстом “Више од нетрпељивости”, објављеним 26. фебруара 2016. године, у онлајн издању листа, дневни лист “Вечерње новости”

1. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, по којој новинар мора да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсу дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Налаже се дневном листу „Вечерње новости“ да ову одлуку објави у свом онлајн издању у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ


Жалбу Савету за штампу поднео је Владо Мареш, члан Комисије за жалбе, који је сматрао да су одбреде Кодекса новнара о забрани дискриминације прекршене последњим пасусом коментара главног и одговорног уредника Ратка Дмитровића. Он је навео да последњи пасус „садржи јасно уочљиву, злослутну и претећу поруку да људи несрпске националности имају да пазе шта ће и где да кажу“ и да, иако је реч о коментару у којем аутор слободно износи своје ставове, то свакако не подразумева дискриминацију и ширење мржње према људима друге вере или нације“.

У одговору на жалбу, Ратко Дмитровић је навео да је подносилац жалбе игнорисао 90 одсто текста  колумне и извукао само последњу реченицу  из које чита оно чега тамо нема и „на основу тога доноси пресуду“. Он је објаснио да је повод за колумну био иступ писца Филипа Давида на додели годишње награде Народне библиотеке Србије, на којем се „оградио“ од Томислава Николића, председника Србије, због политике коју је водио деведесетих. Такав потез оценио је незабележеним у савременој Европи, истичући да, ако то није „антисрбизам“, него само критика појединца Томислава Николића, зашто његов текст није критика појединца Филипа Давида него нетрпељивост према Јеврејима. „Где ја у тексту спомињем Јевреје и Филипа Давида као Јеврејина? Нигде. Ја анализирам став појединца, понављам, појединца, Мареш тог појединца претвара у колективитет“, каже се, између осталог, у одговору на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да, без обзира на то што се у тексту нигде не наводи да је Филип Давид Јеврејин, послата му је јасна порука да мора да води рачуна шта говори и како се понаша према српском председнику. Истицањем податка да су Срби Филипа Давида и његову породицу чували и сачували за време Другог светског рата, писцу се указује на то да је нешто дужан Србима (који су му спасили живот) и да због тога мора да пази шта говори. . Аутор колумне идентификује председника Србије са спрским народом (што потврђује и у одговору на жалбу када каже да је реч о једној од тежих увреда коју је неко последњих година нанео Србима као народу) и практично поручује да неко ко није Србин нема право на критику председника, јер тиме показује непоштовање према већинском народу и држави у којој живи.

Због тога је Комисија са осам гласова „за“ и једним „уздржаним“ одлучила да су „Вечерње новости“ прекршиле Кодекс новинара Србије и наложила листу да одлуку објави.

 

Нови Сад, 31.3.2016.


Председавајући
Стојан Марковић

 
Комплетан жалбени поступак