Зоран Живковић против дневног листа АлоНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Тамара Скрозза, Петар Јеремић,Владимир Радомировић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 28.1. 2016. године, већином гласова, доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Живковићу 41 милион мимо закона!”, објављеним 28. децембра 2015. године, дневни лист „Ало” прекршио је тачку 3 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, по којој је новинар обавезан да поштује правило претпоставке невиности и не сме никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде.

Налаже се листу “Ало” да ову одлуку Комисије објави најкасније у трећем наредном броју од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Зоран Живковић поднео је жалбу Савету за штампу наводећи да га „Ало“ већ на насловној страни квалификује као починиоца кривичног дела, без доказа и судске пресуде. „Иако сам листу Ало одговорио да наводи нису тачни и да је спорно Решење урађено по закону, аутор текста и уредник су тему искористили да јавност извештавају на скандалозан, неистинит начин, кршећи и етички кодекс новинара, али и основна морална начела у складу са којима би требало да се понаша свако од нас“, наведено је, између осталог у жалби. Подносилац жалбе је истакао да је оваквим извештавањем повређен његов углед и достојанство и оценио да је реч о „политичком и медијском линчу, иза којег највероватније стоји владајућа странка“.

Редакција листа “Ало” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије оценили су да објављеним текстом, пре свега његовом опремом прекршене одредбе Кодекса које се односе на обавезу поштовања претпоставке невиности. Лист је, извештавајући о хапшењима у оквиру полицијске акције „Резач“, навео да је бивши заменика министра пољопривреде ухапшен због тога што је противзаконито доделио подстицајна средства винарији чији је власник Живковић, чиме је оштетио буџет Србије, уз наднаслов да је акција „разоткрила бившег премијера“. Комисија сматра да Живковић није у праву када тврди да „Ало“ није требало да настави да пише о овој теми када им је рекао да ничег противзаконитог није било у решењу које је добила његова винарија, односно да не представља повреду Кодекса сама уређивачка одлука да се о нечему пише упркос томе што је један од главних актера то демантовао. Лист је пренео Живковићеву тврдњу и објавио и друга сазнања до којих је дошао. Те информације, нису, међутим, по мишљењу чланова Комисије, саопштене у складу са Кодексом, јер се у тексту, а и у опреми текста, несумњиво сугерише читаоцима да је Живковић одговоран за нешто незаконито.

Због свега тога, Комисија је са девет гласова “за” и једним “против” одлучила да је “Ало” прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 28.1.2016.

Председавајући
Стојан Марковић


Комплетан жалбени поступак