Геј лезбејски инфо центар против магазина ТаблоидНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 26.11. 2015. године, једногласно изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ
 

Текстом “Парада насиља и смрада”, објављеним у штампаном и онлајн издању, магазин “Таблоид”

1. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, по којој новинар мора да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсу дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и мора да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредљењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ
 

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу Савету за штампу наводећи да је већ сам наслов увредљив за учеснике параде и ЛГБТ особе, као и да се и другим исказима у тексту вређају и омаловажавају учесници параде. Из садражаја текста издвојене су реченице попут «На њих не рачунају јер су себични, грабежљиви, охоли и беспризорни. Са њима би  људски род престао, јер се на чмар, ипак, не могу рађати деца и потомство», уз образложење да је читав текст написан у сличном маниру.

Редакција магазина „Таблоид” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије закључили су да Кодекс јасно прописује да је новинарска професија неспојива са ширењем било које врсте полних, родних етничких, расних, социјалних или верских стереотипа, а да предрасуде које новинар приватно има не смеју да буду објављење ни у каквом контексту, ни отворено ни прикривено. Новинар је у спорном тексту управо изнео све своје предрасуде и негативне ставове у односу на ЛГБТ популацију и учеснике параде  - да је реч о људима са друштвеног дна, да су већином алкохоличари и наркомани и сличним. Аутор текста износи и низ оптужби на рачун ове популације, која, за рачун «оних који владају светом», «нападају свет, посебно хришћане и белу расу», и доводи их у везу чак и са Брејвиковим масовним убиством у Норвешкој. Због тога је Комисија једногласно одлучила да изрекне «Таблоиду» јавну опомену због кршење одредби Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминиације и говора мржње.

Београд, 26.11. 2015.                                                                                

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак