Геј лезбејски инфо центар против дневног листа ИнформерНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.9. 2015. године, већином гласова изриче

 

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Стрељаћу их ако су педери“, објављеним 11. септембра 2015. године, дневни лист “Информер”

1. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, по којој се новинар мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2.прекршио је и тачку 4. Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опсаности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.     

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу због наслова текста, објављеног и на насловној страни листа. „Иако је у питању изјава, сматрамо да дневни лист ’Информер’ није смео да пренесе претњу убиством, нарочито не да ту претњу издвоји као носећу и публикује на насловној страни као позивну паролу“, наводи се у жалби.

Редакција „Информера“ није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије закључили су да је „Информер“ оваквим пласирањем изјаве „брата ријалити звезда“, прекршио Кодекс новинара у делу који се односи на забрану дискриминације и говора мржње. Преношењем овакве тврдње на насловној страни, дискиминишу се припадници ЛГБТ популације и практично оправдава насиље над њима због сексуалне оријентације. Медији би, по Кодексу, морали бити свесни како и колико овакви екстремни ставови могу утицати на ставове јавности према целој ЛГБТ популацији, у односу на коју већ постоје бројне предрасуде. Такође, медији би требало да се супротставе онима који позивају на насиље и шире говор мржње, а „Информер“, сасвим супротно, популарише такве претње.

Због тога је Комисија за жалбе, са десет гласова „за“ и једним „уздржаним“ одлучила да је „Информер“ прекршио Кодекс новинара Србије.

Београд, 24.9.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак