Удружење грађана „Егал“ против магазина ПечатНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.9. 2015. године, већином гласова изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстовима “Излечени људи у неизлеченом друштву“ и „Трансродна циркус револуција“, објављеним 21. августа 2015. године, магазин “Печат”

1. прекршио је тачку 1 и тачку 6 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, по којој се новинар мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља, и има обавезу да негује културу и етику јавне речи,

2. прекршио је и тачку 4. Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Текстом “Рањива Србија и самоодрживи Младеновићи”, објављеним такође 21. августа 2015. године, “Печат” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднело је удружење „Егал“, један од организатора Поноса транс особа, сматрајући да су сва три текста усмерена против трансродне заједнице и дискриминаторна. „Ауторка почиње текст ’Излечени људи у неизлеченом друштву’ са ’Пошасти хомосексуланости и педерастије, која је из субкултурног миљеа, из забране и изопштења пре само неку годину у Србији прешла у контранапад и постала политички манифест, ове јесени придружује се и трансвестија’ што је сегмент којим сматрамо да је прекршен Кодекс“, истиче се у жалби. Подносилац жалбе сматра да исту одредбу која се односи на забрану дискриминације, крше и остала два текста.

Редакција „Печата“ није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије закључили су аутори у спорним текстовима износе ставове који су хомофобни и постичу нетрпељивост и дискриминацју према трансродним особама и ЛГБТ популацији генерално. У текстовима се њихова сексуална оријентација описује као „сексуална девијантност“ или „настраност“, која се намеће једном патријархалом друштву. Комисија сматра да су тиме прекршене одредбе Кодекса које се односе на забрану дискриминације и говора мржње, посебно смернице које се односе на забрану погрдног и непрецизног називања одређене групе људи.

Кад је реч о тексту  “Рањива Србија и самоодрживи Младеновићи”, Комисија је, са седам гласова „за“, два „против“ и два „уздржана“ одлучила да Кодекс није прекршен.

Београд, 24.9.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак