Праксис против дневног листа ИнформерНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.9. 2015. године, већином гласова изриче

 

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “ПАЖЊА! Са мигрантима стижу маларија, дечја парализа и птичји грип!“, објављен 1. јула 2015. године у онлајн издању, дневни лист “Информер”

1. прекршио је тачку 2 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања,

2. прекршио је тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња) по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу,

3. прекршио је и тачку 8 Одељка VI (Однос према изворима информисања) по којој новинар не сме међу људе уносити неоправдан страх.      

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Невладина организација „Праксис“ поднела је жалбу Савету за штампу због кршења више тачака Кодекса новинара Србије, између осталог и тиме што наслов текста није у складу са његовим садржајем. Саговорници у тексту указују на могућност појаве заразних болести, односно претпостављају да су избеглице потенцијални преносиоци, што се у наслову нетачно преноси. „Покушај да се ефектним и сензационалистичким насловом повећа дневни тираж новина, представља како непрофесионално поступање новинара, тако и дискриминацију према избеглицама, што се противи етичком кодексу“, наведено је, између осталог у жалби. Праксис је истакао и да спорни текст може да неоправдано унесе пометњу, немир и страх међу људе, с озиром да се и насловом антрфилеа сугерише да је сваки контакт са мигрантима опасан.

Редакција „Информера“ није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије закључили су да је „Информер“ све претпоставке епидемиолога, саговорника у тексту, представио као чињенице, односно да је нешто што они виде као могућност презентовано као сасвим извесна ствар, што је супротно Кодексу новинара. Такође, текст је опремљен на потпуно сензационалистички начин и тако да може изазвати неутемељен страх и панику код људи. Означавањем миграната као преносилаца озбиљних заразних болести, са којима је опасан сваки контакт, „Информер“ дискриминише све припаднике популације која пролази кроз нашу земљу, а према којој већ постоје одређене предрасуде.

Због тога је Комисија са осам гласова „за“ и два „уздржана“, одлучила да „Информеру“ изрекне јавну опомену због кршења Кодекса новинара Србије.

Београд, 24.9.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак