Праксис против дневног листа КурирНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.9.2015. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је „Курир“ текстом “СВЕ ВИШЕ ИЗБЕГЛИЦА: Мигранти ће ускоро исламизирати Србију“, објављеним 2. августа 2015. године, прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. „За“ одлуку да је Кодекс није прекршен гласало је пет чланова Комисије, два су била „против“, а два „уздржана“, због чега није било потребне двотрећинске већине ни за једну одлуку.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је НВО „Праксис“, оцењујући да су спорним текстом прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на истинитост извештавања и новинарску пажњу. Подносилац жалбе је навео да ни сам наслов не одговара садржају текста јер саговорник говори о исламизацији Ервопе, а не Србије, као и да је текст заснован на његовим претпоставкама, односно нагађањима, које су у наслову пренете као тврдња. У жалби је наведено и да је прекршена одредба Кодекса која прописује обавезу новинара да, кад је то неопходно, консултује што више извора, а да је у овом случају цео текст заснован на изјавама само једног саговорника. „Имајући у виду друштвено-политички контекст у којем су избеглице напустиле своје домове и земље, потпуно је неприхватљиво и ирелевантно за разумевање велког таласа миграција, стављање у први план њихове верске припадности, а посебно говорити о ’ризику од исламизације’, који ничим није поткрепљен“, истиче се, између осталог, у жалби и додаје да се указивањем на војну способност избеглица исламске вероисповести, „јасно настоји направити веза са милитантним појединцима и организацијама, при чему такво поистоваћивање несумњиво представља акт дискриминације.“

У одговору на жалбу, Марија Кордић, заменик главног и одговорног уредника „Курира“, навела је да жалбу „Праксиса“ није ни требало прихватити,  јер немају овлашћење да заступају права миграната, а да кад је реч о самом тексту треба имати у виду шири контекст. „Ако је неко коректно извештавао о стању несрећних миграната, онда је то свакако ’Курир’. У конкретном тексту преносимо само став човека који мисли другачије од онога што је протеклих дана установљено као политички коректна мисао“, истиче се у одговору. Марија Кордић наглашава и да су подаци који су изнесени у остатку текста, о профилу просечног мигранта, само понављање информација које су више пута објављиване и  у другим медијима.“ Што се тиче замерке Праксиса да је у тексту наведено да се међу избеглицама инфилтрирани и милитантни борци ИСИС, Праксис, ако већ тако помно прати мигрантску кризу, морао би да зна да је то податак који је неколико дана раније изнео лично, под именом и презименом, генерални секретар НАТО“.

Већина чланова Комисије оценила је да су спорним текстом прекршене одредбе Кодекса, јер се њиме шири страх од наводне исламизације Србије, а да то ничим није поткрепљено, односно да се читава прича заснива на ставу једног човека. Новинар нити је тражио друго мишљење, нити је проверио податке које саговорник износи, а међу којима има и потпуно нетачних.

Остали чланови Комисије сматрали су да је реч само о једном у низу текстова о теми која је сваки дан у медијима, те да у дневним новина није увек могуће имати више саговорника о нечему у чему се свакодневно пише. Такође, део чланова Комсије оценио је да је у овом случају реч само о томе да је саговорник изнео мишљење које је другачије од ставова који су већински присутни у медијима и да се не може тим једним текстом изазвати стах од избеглица или негативан однос према њима, нити је то била намера аутора.

Због свега изнетог, чланови Комисије остали су подељени у оцени да ли је текстом прекршен Кодекс и нису успели да усагласе одлуку.

Београд, 24.9.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак