Лепомир Бакић против дневног листа АлоНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.9.2015. године, већином гласова, доноси

ОДЛУКУ

Текстом “АЛО! ОТКРИВА СВЕ УЧЕСНИКЕ РИЈАЛИТИЈА ’ФАРМА 6’: Од гологузог полицајца до певачица, објављеним 25. августа 2015. године, дневни лист “Ало” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Лепомир Бакић, сматрајући да су у спорном тексту објављене нетачне и непроверене информације о њему. „Ја нисам бивши полицајац, већ сам и даље радник МУП-а који је привремено удаљен са посла до окончања поступка. Друга лаж је да сам суспендован из полиције због присуствовања на журци са трансвеститима“, навео је, између осталог, Бакић, додајући да је суспендован због давања информација „Информеру“. Он је истакао и да у јавности није познат као „гологузи полицијац, као што пише у тексту“, већ као апсолутни шампион Србије у боди билдингу.

Редакција листа “Ало” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је „Ало“, представљајући будуће учеснике ријалити програма, само навео по чему је све Бакић познат у јавности, а што је вероватно добио од службе за односе са јавношћу телевизије на којој се тај програм емитује.  У тексту, по оцени Комисије, нема ничега што би се могло сматрати увредом или злонамерном интерпретацијом детаља из биографије Лепомира Бакића. Такође, Бакић мора бити свестан да је, као учесник ријалити програма, унапред прихватио да ће бити предмет интересовања медија и мора бити спреман и на то да ће они извештавати и о стварима о којима он не жели да пишу.

Због тога је Комисија са десет гласова „за“ и једним „уздржаним“ закључила да дневни лист „Ало“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Београд, 24.9.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак