Лепомир Бакић против дневног листа КурирНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Тамара Скрозза, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Златко Чобовић, Владимир Радомировић, Невена Кривокапић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 24.9.2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом “ФАРМА 6 КРЕЋЕ У ЧЕТВРТАК: Ово су учесници нове сезоне ријалитија у Лисовићима“, објављеним 24. августа 2015. године, дневни лист “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Лепомир Бакић, сматрајући да су у спорном тексту објављене нетачне и непроверене информације о њему. „Ја нисам бивши полицајац, већ сам и даље радник МУП-а који је привремено удаљен са посла до окончања поступка. Друга лаж је да сам суспендован из полиције због присуствовања на журци са трансвеститима“, навео је, између осталог Бакић, додајући да је суспендован због давања информација „Информеру“. Он је истакао и да у јавности није познат као „гологузи полицијац, као што пише у тексту“, већ као апсолутни шампион Србије у боди билдингу.

У одговору на жалбу Марија Кордић, заменик главног и одговорног уредника „Курира“, истиче да је жалба неоснована, да текст није ни на који начин увредљив, нити је изнета нека негативна квалификација о Бакићу, који је, иначе, у тексту поменут само као један од могућих учесника ријалити програма. Такође, нигде у тексту се не користи термин „гологузи полицајац“, нити се наводи да је суспендован због журке са транствестима, већ да се то догодило након тога. У тексту пише и да је познат као бодибилдер и да га се јавност сећа по ријалитију „Сладак живот“ у којем се сликао приликом депилације.

Комисија за жалбе је закључила да спорне квалификације, на које се Лепомир Бакић жали, у тексту у „Куриру“ нису ни изнете. „Курир“ је, представљајући будуће учеснике ријалити програма, само навео по чему је све Бакић познат у  јавности.  У тексту, по оцени Комисије, нема ничега што би се могло сматрати увредом или злонамерном интерпретацијом детаља из биографије Лепомира Бакића. Такође, Бакић мора бити свестан да је, као учесник ријалити програма, унапред прихватио да ће бити предмет интересовања медија и мора бити спреман и на то да ће они извештавати и о стварима о којима он не жели да пишу.

Због тога је Комисија једногласно закључила да дневни лист „Курир“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Београд, 24.9.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак