Локални антикорупцијски форум Ниш (ЛАФ) против дневног листа „Народне новине“На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Златко Чобовић,Предраг Аздејковић, Стојан Марковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 31.8. 2015. године, већином гласова изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Необјављивањем одговора на текст „Функционерски додатак је темпирана прича”, објављеним 1. августа 2015. године, дневни лист “Народне новине” прекршио је тачку 6, Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије,  о обавези новинара да негује етику и културу јавне речи, да поштује право на одговор, извињење и исправку и да благовремено објави одговарајућу исправку.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Локални антикорупцијски форум (ЛАФ) из Ниша, јер су “Народне новине”, како је наведено, непрецизно пренеле изјаву градоначленика Ниша “чиме сун анеле штету интегритету ЛАФ-а”, а потом одбиле да објаве исправку, односно одговор тог тела. Извештавајући са конференције за новинаре градоначелника Зорана Перишића, који је коментарисао захтев ЛАФ-а да фунционери врате у градски буџет “функционерски додатак”, који су три године незаконито примали, “Народне новине” су, како се истиче у жалби, навеле да је Перишић рекао да је у ЛАФ-у седам од 11 чланова у директном сукобу интереса. ЛАФ је редакцији упутио одговор, који није објављен. ЛАФ је у жалби навео и да изјава градоначелника није веродостојино пренета, јер се односила на претходни, а не на садашњи сазив тог тела.

У одговору на жалбу “Народне новине”  су истакле да су изјаву разумеле тако да градоначелник говори о садашњем сазиву, али да је то могло бити исправљено да је ЛАФ у одговору редакцији “експлицитно скренуо пажњу на тај пропуст”. ЛАФ је, међутим, то поменуо само узгед, демантујући заправо готово цео извештај са конференције за новинаре. “Новинар није дужан да проверава наводе изнете на конференцији за новинаре јавних функционера, нарочито када су у питању вредносни судови”, наглашава се у одговору “Народних новина” и додаје да одговор није објављен да би се спречила даља полемика између ЛАФ-а и градоначелника. Лист је, такође, након подношења жалбе Савету за штампу, 15.августа 2015. објавио исправку у којој наводи да је погрешно пренето да је градоначелник говорио о актуелном саставу ЛАФ-а.

Комисија за жалбе је једном од ранијих случајева већ закључила да “спречавање даље полемике” не може бити разлог за избегавање обавезе објављивања одговора, односно исправке, па су и “Народне новине” овога пута биле дужне да објаве достављени деманти ЛАФ-а.  Већина чланова Комисије сматрала је да Кодекс новинара није прекршен самим текстом, јер је оно што је градоначелник рекао недовољно јасно и може се пренети и на начин на који су то урадиле “Народне новине”, али је редакција, чак и да је сасвим тачно пренела изјаву градоначелника, имала обавезу да онима на које се информација односи дозволи да на њу одговоре, односно да оспоре њену тачност. Објављивање исправке две недеље касније, након што се ЛАФ већ обратио Савету за штампу, није довољно и не може се сматрати поступањем у складу са обавезама из Кодекса о објављивању исправки.

Због тога је Комисија за жалбе, са седам гласова “за”, једним “уздржаним” и два “против” одлучила да је прекршен Кодекс новинара Србије и “Народним новинама” изрекла јавну опомену.


Београд, 31.8.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак