Комитет правника за људска права – YUCOM против дневног листа Вечерње новостиНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Божо Прелевић, Марија Кордић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 30.7.2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстовима “Именована, а није запослена”, “Ко бира кадрове”, “Гласала против своје земље”, “Отвара се Паднорина кутија”, “Поништене кривичне пријаве”, “Афере уништиле ауторитет институције” и “Нестаје домаћи филм”, објављеним од 21.до 28.маја 2015. године, дневни лист “Вечерње новости” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Комитет правника за људска права, уз сагласност Ане Вучетић, помоћнице министра у Министарству културе и информисања, због серије текстова у вези са Филским центром Србије, којима се, по оцени подносиоца жалбе, води медијска кампања против Ане Вучетић. Текстовима је, како је наведено, на најгрубљи начин прекршен Кодекс новинара Србије, између осталог тиме што није поштовано начело новинарске пажње, док ауторка текстова није водила рачуна о изворима информација, нити их је непристрасно преносила и проверавала. Ни у једном од текстова није наглашено да је реч о непотврђеним информацијама или нагађањима. Новинарка приликом писања серије текстова, такође, како је наведено у жалби, није поштовала претпоставку невиности, упркос томе што је кривична пријава о којој пише одбачена, а Ани Вученић је само у једном од седам текстова пружена прилика да одговори на “неосноване тврдње, које су, по правилу, долазиле од непознатих и непроверљивих извора, а које су преношене без назнаке да је реч о нагађањима, спекулацијама и гласинама

Редакција “Вечерњих новости” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије нису се сагласили са оценама подносиоца жалбе. “Новости” се, кроз серију текстова, баве ситуацијом у Филмском центру Србије, у оквиру које релевантни саговорници износе и критичке оцене о раду Ане Вучетић, тако да се не може говорити о “непознатим и непроверљивим изворима”. Изјаве које се преносе углавном су вредносни судови о стручности и кредибилитету помоћнице министра. Претпоставка невиности, по оцени чланова Комисије, није нарушена јер је у текстовима наведено да је кривична пријава одбачена, док се сумње у наводне финансијске малверзације износе на основу изјава више компетентних људи, које су забележене у документарном филму “Центар за прање новца”.

Комисија сматра да то што се редакције “Вечерњих новости” у више наставака свакодневно бави Филмским центром Србије може изазвати сумњу да је реч о намери да се води медијска кампања против, или у интересу, одређених људи, али Комисија за жалбе не може да се бави уређивачким одлукама. У текстовима који су јој достављени није пронашла грешке или пропусте који би се могли сматрати прекршајем Кодекса новинара Србије.

Београд, 30.7.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак