Удружење новинара Рома против портала Србија ДанасНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Божо Прелевић, Марија Кордић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 30.7.2015. године, једногласно изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Још један услов за ЕУ: интеграција и запошљавање Цигана”, објављеним 14.јуна 2015. године, портал “Србијаданас.нет”

1. прекршио је тачку 1. Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

3. прекршио је и тачку 1 Одељка IX (Поштовање ауторства), по којој медији и новинари поштују важеће законодавство о заштити ауторских права и када добију допуштење за репродукцију из другог извора, чине то уз уважавање аутора и уз навођење извора.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Савету за штампу жалбу је поднело Удружење новинара Рома, наводећи да се у спорном тексту чак десет пута употребљава термин “Циганин”, укључујући и наслов. Они су посебно истакли да је реч о тексту који је преузет од агенције Фонет , али да је свуда у тексту реч “Роми” промењена у “Цигани”. Овим се, по мишљењу подносилаца жалбе, вређају и Роми и јавност у целини.

Редакција портал “Србијаданас.нет” није одговорила на жалбу.

Члановима Комисије познато је да се овим поводом јавно огласила и агенција “Фонет”, која је протестовала због неовлашћеног коришћења, редакторских измена и злоупотреба агенцијског текста, чиме је овај прекршај утолико већи, јер је, сем ромској националној заједници, штета нанета и агенцији која је објавила оригиналан текст. Због тога је, по оцени Комисије, Кодекс новинара прекршен и у делу који се односи на забрану дискриминације, и у делу који новинаре и медије обавезује на поштовање ауторства.

Комисија је такође узела у обзир и то да је порталу “Србијаданас.нет” већ изречена јавна опомена због исте ствари, када је реч “Цигани” употребљена у наслову текста преузетог из “Вечерњих новости”, иако у самом тексту уоште није била ни наведена националност људи о којима се пише.

Због свега тога, Комисија за жалбе је једногласно изрекла јавну опомену порталу “Србијаданас.нет”.

Београд, 30.7.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак