Асоцијација Дуга против листа СведокНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Саветаза штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Предраг Аздејковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 30.7.2015. године није успела да усагласи одлуку о томе да ли је „Сведок “текстом “Ге(ј)стапо хара Европом”, објављеним 2.јуна 2015. године прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. “За” одлуку да је Кодекс прекршен гласало је пет чланова Комисије, док су тр била “против”, тако да није било потребне двотрећинске већине свих чланова Комисије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је асоцијација “Дуга”, сматрајући да су текстом прекршене Одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације, говора мржње и подстицања на насиље, као и одредбе које се односе на прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавости о неком догађају. “У више наврата аутор текста износи нетачне или намерно измењене информације како би створио негативан став према ЛГБТ популацији. Тако имамо вашар против хомофобије, где полиција постаје ге(ј)стапо, а у питању је састанак Удружења полицајаца који су ЛГБТ”, наводи се, између осталог, у жалби. Подносилац жалбе такође сматра да се достојанство ЛГБТ популације вређа и тиме што се аутор према томе све време односи као према идоелогији, те да колумниста има право на своје мишљење, али нема право да износи неистине и изврће чињенице.

Комисија је на претходној седници већ разматрала жалбу на исти текст коју је тада поднео Геј лезбејски инфо центар, али ни тада одлука није донета јер није био испуњен услов да “за” одлуку мора да гласа бар један представник сваког оснивача и најмање један представник јавности. Чланови Комисије ни овога пута нису имали јединствен став ни о томе да ли су објављивањем спорног текста прекршене одредбе Кодекса новинара Србије, али ни о томе да ли уопште треба разматрати жалбу. Део чланова Комисије сматрао је да се не може два пута одлучивати о истој ствари, без обзира на то што није било одлуке на претходној седници,

И овога пута већина чланова Комисије била је мишљења да се спорним кометаром дискриминишу припадници ЛГБТ популације, али се “за” такву одлуку није изјаснило две трећине од укупног броја чланова Комисије, те ни овога пута није донета никаква одлука.

Београд,30.7.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак