Асоцијација Дуга против портала Србин.инфоНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Саветаза штампу у саставу: Владо Мареш, Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Предраг Аздејковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 30.7.2015. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је портал „Србин.инфо” текстом „СВАКА ЧАСТ: Разбијена геј парада у Молдавији”, објављеним 8.маја 2015. године, прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. “За” одлуку да је Кодекс прекршен гласало је пет чланова Комисије, док су три била “против”, тако да није било потребне двотрећинске већине свих чланова Комисије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднела је асоцијација “Дуга”, сматрајући да су коментаром у наслову текста прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације, говора мржње и подстицања на насиље. “У питању је контекст у који се ставља прекидање једног геј скупа у Молдавији и стављање медија на страну насилника, чиме се промовише насиље и заустављање сличних догађаја у Србији”, објаснио је,између осталог, подносилац жалбе.

Чланови Комисије на претходној седници, када је жалбу на исти текст поднео Геј лезбејски инфо центар, нису могли да се усагласе да ли уопште треба да привате жалбу. Комисија није била јединствена у оцени да ли је у овом случају од значаја то што је реч о догађају у Молдавији, односно да ли је реч о нечему што у толикој мери односи на геј популацију у Србији да би њихови представници имали право да се обрате Савета за штампу као неко сматра да је лично оштећен објављеним текстом.

Овога пута, Комисија је, већином гласова, прихватила да разматра жалбу, али њени чланови нису имали јединствен став о томе да ли је објављивањем спорног текста прекршен Кодекс новинара. “За” одлуку да је прекршен Кодекс била је већина присутних, али није било потребне двотрећинске већине укупног броја чланова Комисије.

Београд, 30.7.2015.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак