Портал „Нишке вести“ против Информативног портала Града Ниша „Нишке вести“ IIIНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Божо Прелевић, Марија Кордић и Предраг Аздејковић на седници одржаној 25.6.2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ      

Фотографијом у оквиру текста “Постављен крст у част Констатнтину Великом на Винику”, објављеном 20.априла 2015. године, „Информативни портал Града Ниша Нишке вести“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Миљан Ристовић, издавач “Портала Нишке вести”, наводећи да “Информативни портал Града Ниша Нишке вести” неовлашћено преузео фотографију коју је у оквиру текста “КОНАЧНО : на брду Виник изнад Ниша постављен крст!”, објавио18. априла 2015. године, и на коју подносилац жалбе полаже ауторско право. “У очитој намери да ‘Информативни портал Града Ниша Нишке вести’ прикрије преузимање ове фотографије, она је незнатно скраћена (горе и доле), ротирана по хоризонтали и клонирањем појединих делова драстично промењена. Тако су куће и једна зграда са оригиналне фотографије ‘нестале’, односно прекривене су дрвећем и другом зградом, које су клониране са исте слике”, иситиче се, између осталог у жалби.

У одговору на жалбу Виолета Милићевић, главна и одговорна уредница “Градског портала Града Ниша Нишке вести” навела је да су слику добили од колега са РТВ Belle amie, са којима често сарађују. “Слику су колеге из те медијске куће скинуле из њиховог видео записа и обрадиле тако да смо могли да је искористимо уз наш текст”, објашњава се у одговору на жалбу.

Комисија за жалбе је закључила да линк који је достављен у одговору на жалбу не води ка запису са којег је наводно “скинута” фотографија. Међутим, Комисија није могла да утврди да ли је фотографија заиста преузета са портала подносиоца жалбе, будући да је измењена толико да уопште не одговара фотографији објављеној на “Порталу Нишке вести”. Чланови Комисије оценили су да је било потребно обавити више операција како би се оригинална фотографија изменила толико да одговара фотографији објављеној на “Информативном порталу Града Ниша Нишке вести”, те је нејасно и због чега би улагали толики напор, уместо да сами сниме крст који је свима доступан за фотографисање.Такође,  објављена фотографија се толико разликује од оригинала да се уопште више не може говорити да је реч о истој фотографији. Да ли је она настала на начин на који је то описао подносилац жалбе, Комисија није могла да утврди.

Београд, 25.6.2015.

Председавајући
Иван Цвејић