Геј лезбејски инфо центар против портала Србин.инфоНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Марија Кордић и Божо Прелевић, на седници одржаној 25.6.2015. године није успела да усагласи одлуку о томе да ли је Геј лезбејски инф центар био овлашћен да поднесе жалбу на текст „СВАКА ЧАСТ: Разбијена геј парада у Молдавији”, објављен 8. маја 2015. године на порталу “Србин.инфо”, односно да ли Комисија треба да прихвати да разматра ову жалбу.

“За” одлуку да је жалбу поднео овлашћени подносилац гласала су четири члана Комисије, док су четири била “против”, тако да потребне већине није било ни за једну одлуку. Комисија због тога није одлучивала о томе да ли је спорни текст објављен у складу са Кодексом новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Геј лезбејски инфо центар, сматрајући да су коментаром у наслову текста прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације, говора мржње и подстицања на насиље. “У питању је контекст у који се ставља прекидање једног геј скупа у Молдавији и стављање медија на страну насилника, чиме се промовише насиље и заустављање сличних догађаја у Србији”, објаснио је,између осталог, подносилац жалбе.

Редакција портала “Србин.инфо” оценила је жалбу као “покушај геј лобија да угаси ‘Србин.инфо’”, односно као намеру Савета за штампу да “у интересу својих оснивача, финансијера или неких других скривених интереса, оствари фактички утицај на уређивачку политику једног апсолутно независног медија”, који није у надлежности Савета. “Што се самог текста тиче, ради се о информацији која је пренета и преузета од другог интернет медија – Факти, и овим текстом је само пренета неспорна вест да геј параде у Молдавији није одржана“, истиче се одговору.

Чланови Комисије нису имали јединствен став о томе да ли је у овом случају од значаја то што је реч о догађају у Молдавији, односно да ли је реч о нечему што у толикој мери односи на геј популацију у Србији да би њихови представници имали право да се обрате Савета за штампу као неко сматра да је лично оштећен објављеним текстом. Део чланова Комисије мислио је да подршка разбијању геј параде у другој земљи нема директне везе са припадницима те популације у Србији, те да једна невладина организација из Србије не може да заступа права ЛГБТ популације из друге земље. Остали чланови Комисије сматрали су да подносилац жалбе јесте овлашћен, будући да није од значаја где се догађај десио, већ како је интерпретиран. Несумњива подршка “разбијању” геј параде, носи, по њима поруку да тако треба поступити и овде, чиме се посредно позива на мржњу и насиље према ЛГБТ особама у Србији.

Како су “за” одлуку да се жалба узме у разматрање гласала четири члана Комисије, док су четири била “против”, Комисија није ни одлучивала о евентуалном кршењу Кодекса у овом случају.

Београд, 25.6.2015.

Председавајући
Иван Цвејић