Ђорђе Томић против дневног листа „Курир“На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Зоран Ивошевић, Златко Чобовић, Владо Мареш, Тамара Скрозза, Љиљана Смајловић, Божо Прелевић и Предраг Аздејковић на седници одржаној 28.5. 2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом “Захркао усред радног времена”, објављеним 29.марта 2015. године, дневни лист “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је адвокат Ђорђа Томића, помоћника председника општине Шид, због кршења Кодекса новинара у делу који се односи на обавезу новинара да послу приступа са дужном професионалном пажњом. Подносилац жалбе сматра да му је објављивањем фотографије и нетачним тврдњама у тексту да спава на радом месту нанета увреда и нарушен углед. “Да је новинар, аутор текста поступио савесно и пажљиво, приликом провере навода свога извора и како је фотографија настала, утврдио би да је он тај дан дошао на посао после 15 дана боловања, да је донео дознаке за боловање, да је био у својој канцеларији у друштву са колегом који седи са њим у истој канцеларији”,  да је у канцеларују дошао возач председника општине који га је снимио у тренутку када се због болова у нози наместио у такав положај да је испружио ногу и забацио главу уназад, наведно је, између осталог, у жалби. У жалби се додаје да је новинар информацију да Томић спава у канцеларији могао да добије од особе која га је фотографисала или од његовог претпостављеног, који је фотографије умножио и делио члановима Општинског одбора Српска радикалне странке, чији су и он и Томић чланови.

У одговору на жалбу помоћник главног уредника “Курира” Марија Кордић навела је да је новинар фотографију пронашао на интернету, да му је њену аутентичност потврдио извор из општине Шид, да је потом позвао Томића и дословно пренео објашњење које је дао (што ни подносилац жалбе не спори). Новинар се није бавио тиме како је фотографија настала, нити је за то било разлога, јер је тема била како се Томић понаша на послу, а на фотографији се јасно види да спава.

Чланови Комисије су закључили да је новинар поступио у складу са Кодексом – проверио је аутентичност фотографије, позвао Ђорђа Томића и тачно пренео његов одговор како је фотографија настала. У наслову и тексту је описано оно што се види на слици, а Томићу је дата прилика да је објасни. Како је реч о јавном функционеру, разумљиво је интересовање медија за објављивање овакве фотографије, а читаоцима је остављено да закључе да ли је објашњење које је Томић дао убедљиво и логично.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Београд, 28.5.2015.


Председавајући
Иван Цвејић