Лепомир Бакић против дневног листа "Блиц"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 28.4. 2015. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

 

Текстом „Нови скандал голишавог полицајца: Припадник МУП-а возио дете на предњем седишту“, објављеним 1.априла 2015. године у онлајн издању, дневни лист „Блиц“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Лепомир Бакић жалио се Савету за штампу верујући да је “Блиц” прекршио Кодекс, објављивањем неистинитих тврдњи и злоупотребљавајући његовог малолетног сина. Он је навео да је лист преузео са његовог фејсбук профила и објавио фотографију, тврдећи да Бакић вози ауто, у којем његов малолетни син седи на предњем седишту и није везан појасом, док Бакић све то фотографише мобилним телефоном. Подносилац жалбе наводи да су само седели у ауту, те да га “Блиц” оптужује без икаквих доказа. Он је истакао и да је у тексту погрешно наведено да је суспендован са посла “због голишавих фотографија”, као и да је нетачно пренета његова изјава да више није полицајац”. Бакић је посебно истакао да се против њега већ неко време у одређеним медијма води кампања коју су иницирали неки људи из врха МУП-а због његових изјава за “Информер”.

На жалбу су одговорили ауторка текста и адвокат редакције, обоје тврдећи да је циљ текста био да се јавности укаже на то да саобраћајне прописе озбиљно крше они који треба да спроводе закон – припадници МУП-а. У одговору се истиче да је Бакић, одмах по објављивању текста, са свог профила уклонио спорни снимак, а да се на њему јасно види да се аутомобил креће. Бакићева изјава је, наводи се, пренета дословно, док се нигде у тексту не наводи да је суспеднован збоог голишавих фотографија, већ да је познат по томе, а да је суспендован по више основа. Адвокат редакције трди и да није нарушена приватност, јер је Бакић сам снимак учинио јавно доступним, док је малолетник заштићен тиме што му је лик замагљен и непрепознатљив.

Комисија за жалбе оценила је да “Блиц” није поступио супротно Кодексу. Лепомир Бакић је, с обзиром на то да већ има лоша искуства са медијима који су објављивали његове фотографије,због чега је и раније подносио жалбе Савету за штампу, морао знати да би снимак на којем макар изгледа да вози аутомобил у којем петогодишње дете седи на предњем седишту, могао да буде употребљен за нови текст. Без обзира на то, он је сам објавио спорни снимак на отвореном фејсбук профилу на којем има више од 10.000 следбеника. Комисија нема могућност да утврди да ли се аутомобил заиста креће, пошто је снимак уклоњен. Лик дечака на снимку није препознатљив, тако да се не може говорити о злоупотреби малолетника. Комисија није утврдила ни да је Кодекс прекршен обављивањем Бакићеве изјаве, која у суштини одржава оно што тврди да је рекао, док се у тексту наводи и да је суспендован из више разлога.

Због свега наведеног, Комисија је, са осам гласова „за“ и једним “уздржаним“, одлучила да “Блиц” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 28.4.2015.                                                                           Председавајући

                                                                                                             Иван Цвејић