Марија Стевановић против портала Infocentrala.rsНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 28.4. 2015. године, једногласно доноси

 

ОДЛУКУ

 

Текстовима „Термоелектрана остаје без директора: “Директорка Термоелектране у Свилајнцу добила жути картон у СНС-у”, “У дебљини лима на крову ТЕ Морава нестало три милиона” и “Директорка ТЕ Морава прети забраном рада портала” , објављеним 27.јануара, 10.априла и 9. маја 2015.године портал „Инфо централа“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Жалбу Савету за штампу, у име Марије Стевановић, директорке Термоелектране у Свилајнцу поднела је адвокатица Анђелија Васић. У жалби је наведено да су обављеним текстовима, уз више законских одредби, прекршене и одредбе Кодекса новинара које се односе на истинитост извештавања, односно на објављивање неоснованих оптужби, претпоставку невиности и новинарску пажњу, као и да медиј није објавио извор информације. Како се истиче, портал “Инфо централа” “константно објавјује информације о Марији Стевановић, као учиниоцу кривичног дела, а на основу кривичне пријаве коју је поднело НН лице”, као и да на овај начин портал и његова уредница“искоришћавају лаковерност гледалаца и слушалаца и не врше истинито, објективно и потпуно информисање”, на шта их обавезује закон.

Редакција “Инфо централе” није одговорила на жалбу.

Комисија за жалбе није разматрала наводе који се односе на евентуално кршење закона, будући да то излази из оквира њене надлежности. У тексту жалбе није наведено чиме је прекршен Кодекс у текстовима “Термоелектрана остаје без директора”, у којем се преносе информације изнете на седници Колегијума ТЕНТ-а, као и у тексту “Директорка термоелектране у Свилајнцу добила жути картон у СНС-у”, у којем се преноси незванична информација да је Марија Стевановић суспендована у странци, али и да је она то демантовала. У тексту којим је, по оцени подносиоца жалбе, прекршена претпоставка невиности и изнете неосноване оптужбе, не наводе се имена особа против којих је поднета кривична пријава због злоупотребе службеног положаја, већ само иницијали. Истина, на основу осталих информација из текста вероватно је могуће закључити о коме је реч, али без обзира на то, није прекршена претпоставка невиности, која је Кодексом дефинисана тако да “новинар не сме никога прогласити кривим до изрицања судске пресуде”.

Комисија подсећа и на то да је право на приватност јавних личности, а посебно носилаца јавних функција сужено у односу на остале грађане, тако да они морају бити спреми да “истрпе” и појачано интересовање јавности за оно што раде.

Комисија такође указује и да новинари морају бити опрезни када преносе кривичне пријаве НН лица, јер онда није јасно колико је оно што је наведено у пријави релавантно, али у поступку “Инфо централе” ипак не види другу намеру сем жеље да упозна јавност са могућим злоупотребама у термоелектрани.

Због свега наведног, Комисија је једногласно одлучила да “Инфо централа” није прекршила Кодекс новинара Србије.

 

 

Београд, 28.4.2015.                                                                                    Председавајући

                                                                                                                     Иван Цвејић