Драган Добрашиновић против портала Нишке вестиНа основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Марија Кордић, Предраг Аздејковић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Златко Чобовић и Стојан Марковић, на седници одржаној 25.3. 2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом “Перишић: “Интеревенција Добрашиновића ће град коштати 120 милиона динара”, објављеним 5. марта 2015. године, портал “Нишке вести” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Драган Добрашиновић поднео је жалбу Савету за штампу , сматрајући да је спорним текстом прекршено правило “друге стране”, односно да му редакција није омогућила да се изјасни о тврдњама градоначелника Ниша, које су, по њему, неистините, злонамерене и тенденциозне. Градоначелник је, између осталог, рекао да је Добрашиновић, грађански надзорник Топличког центра за демократију и људска права, градској управи Ниша послао мејл у којем наводи да ће их тужити уколико Дирекција за јавни превоз не спроведе конкурс отвореног типа, те да ће таква “интервенција Добрашиновића” град коштати 120 милиона динара. Добрашиновић је накнадно допунио жалбу објашњењем да је Топлички центар за демократију и људска права објавио саопштење које је било доступно свима, па и “Нишким вестима”, али га нису објавиле, нити су од самог Добрашиновића затражиле да одговори на наводе градоначелника Зорана Перишића.

Уредница портала Виолета Милићевић у одговору на жалбу навела је да је нејасно због чега се Добрашиновић није најпре обратио “Нишким вестима” и затражио да објаве његово реаговање, уместо што је одмах поднео жалбу Савету за штампу. Она је истакла да је реч о изјави коју је градоначелник дао свим медијима на седници Скупштина града - да је жалба коју је поднео грађански надзорник из Топличког центра за демократију и људска права одбачена, као и да је уз текст постављен и линк ка тој жалби. “Упркос томе што сматрамо да нисмо прекршили новинарски кодекс, портал ‘Нишке вести’ је  спреман да господину Добрашиновићу уступи једнак медијски простор, који је посвећен и градоначелнику”, навела је, између осталог, уредница. Добрашиновић на ово није одговорио.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је Драган Добрашиновић имао право да искористи могућност да редакцији пошаље деманти или реаговање, што није урадио. Такође, уз текст је објављен и линк ка претходом тексту који даје позадину целе приче. Изјава градоначелника пренета је само као извештај са конференције за новинаре, без намере редакције да од тога прави тему, па се и због тога не може сматрати да је нарушено основно етичко правило професије – да се чује и друга страна. Због тога је Комисија закључила да објављивањем спорног текста није прекршен Кодекс новинара Србије.

Ипак, с обзиром на то да је реч о доста осетљивој теми и да политичари не ретко на непријатна питања одговарају тако што на конференцији за новинаре “прозову” оног ко га је поставио,  уредници такве ситуације треба да пропрате са мало више пажње и да затраже реаговање особе на коју се изјава односи. Та прилика је, међутим, у овом случају Добрашиновићу касније пружена, па се не може закључити да је редакција имала лошу намеру.

Због свега наведеног, Комисија је једногласно одлучила да портал “Нишке вести” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Ниш, 25.3.2015                                                                  Председавајући

                                                                                          Иван Цвејић