Бојан Пајтић против дневног листа "Блиц"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Предраг Аздејковић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 26.2. 2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Текстом „Пајтићева жеља: Јеремић за председника“, обављеним у штампаном издању 10. фебруара 2015. године, дневни лист „Блиц“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Савету за штампу жалбу је поднео Бојан Пајтић, председник Демократске странке,  тврдећи да је „Блиц“ објавио неистиниту информацију да је Вуку Јеремићу понудио да буде кандидат опозиције на председничким изборима 2017. године. Пајтић је, између осталог, навео да никаквих разговора о томе није било, што је рекао и новинарима „Блица“. Исту информацију демантовали су и људи из Јеремићевог окружења, али је лист, свеједно, то објавио, позивајући се искључиво на неименовани извор. Председник ДС-а је истакао и да је лист, уместо да објави његов деманти на тај текст, наставио да пише о томе, објављујући у следећем тексту само у једној реченици да је ДС то демантовала. Због тога сматра да су прекршене одредбе Кодекса које се односе на истинитост извештавања и обавезу објављивања одговора.

Адвокат листа „Блиц“ у одговору на жалбу наглашава да је у тексту јасно назначено да је објављења информација сазнање „Блица“, те да је ауторка текста верно пренела изјаву Бојана Пајтића, „и тиме објективно известила јавност о његовом ставу на инсинуације из редова његове странке“.  У одговору се наводи и да је оправдан интерес јавности да буде обавештена о преговорима које воде актери политичке сцене о председничким изборима и потенцијалним кандидатима на тим изборима. Новинарка је информацију добила од добро познатих извора из ДС, које има право да не открије, и, у складу са дужном новинарском пажњом, проверила је пре објављивања.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је редакција „Блица“ поступила у складу са Кодексом новинара Србије. Информацију коју су добили проверили су и код Бојана Пајтића, који је то оценио као „апсолутну глупост“, као и код људи блиских Вуку Јеремићу, који такође нису потврдили да је разговора било. Све ово је наведено у тексту, (сам Пајтић не каже да није добро цитиран), а читаоцу је остављено да процени коме ће веровати. То што је редакција закључила да ипак треба да објави информацију за коју нису добили званичну потврду од актера, ствар је уређивачке одлуке, а сама чињеница да је нешто објављено упркос томе што је главни актер то демантовао не може представљати кршење Кодекса новинара. Такође, Комисија сматра да „Блиц“ није прекршио Кодекс ни тиме што није објавио Пајтићев деманти, будући да је он информацију већ демантовао у самом тексту и да накнадно упућен деманти не садржи никакве нове детаље.

Због свега наведеног, Комисија је једногласно одлучила да “Блиц” спорним текстом није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 26.2.2015.                                                        Председавајући

                                                                                         Иван Цвејић