Министарство културе и информисања против дневног листа "Курир"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Предраг Аздејковић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић и Божо Прелевић, на седници одржаној 26.2. 2015. године, једногласно доноси

ОДЛУКУ

Фотографијом уз текст „Политичар са женом ишао на оргије“, објављеном на насловној страни штампаног издања 25.јануара 2015. године, дневни лист „Курир“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднело је Министарство културе и информисања, верујући да је „Курир“ на насловној страни објавио порнографску фотографију и да је тиме повређена одредба Кодекса новинара по којој је новинару забрањено да користи непримерене, узнемиравајуће, порнографске и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу. У жалби је наведено и да овакве садржаје није дозвољено објављивати ни по закону.

У одговору на жалбу редакције „Курира“ наведено је да се порнографија дефинише као „описивање сексуалног чина (сликом и речима) са намером да се изазове сексуално узбуђење“. У овом случају, реч је фотографији која је илустрација за текст о елитној проституцији, односно о политичару који са супругом одлази на оргије, а која ни на који начин није усмерена ка томе да „сексуално узбуди читаоца“. Такође, како се истиче, „на фотографији се не види ни један сексуални орган, већ су приказани потпуно обучен мушкарац и жена која му седи у крилу, у сукњи, са обнаженим грудима које су потпуно замагљене“. Приложена су и мишљења неколико адвоката који сматрају да објављена фотографија није порнографска.

Према оцени Комисије за жалбе, „Курир“ се у тексту бави озбиљном темом елитне проституције, а јавност има право да зна да постоје политичари који су у то укључени. У том контесту је, као илустрација за текст, употребљена замагљена фотографија, која по мишљењу чланова Комисије, није порнографска. Чланови Комисије сматрају да објављена фотографија није ни узмениравајућа, односно да није реч о садржају који може имати штетан утицај на децу.

Због свега наведеног, Комисија је једногласно одлучила да “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 26.2.2015.                                                        Председавајући

                                                                                         Иван Цвејић