Лепомир Бакић против дневног листа „Ало“На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић, Иван Цвејић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 25.12. 2014. године, већином гласова, доноси

ОДЛУКУ

Текстовима „Ово је гологузи српски полицајац“, „Гологузи полицајац на журки са трансвеститима“ и „Лепомир пипкао црнца за груди и бутине“, објављеним 6, 14 и 21. октобра 2014. године у штампаном и онлајн издању, дневни лист „Ало“

1. прекршио је тачку 2. Одељка I (Истинитост извештавања), о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања,

2. прекршио је и тачку 1. Одељка VII (Поштовање приватности) по којој је новинар обевезан да поштује достојанство и интегритет људи о којима пише.

Налаже се дневном листу „Ало“ да одлуку Комисије објави у штампаном издању најкасније у трећем наредном броју, а у онлајн издању најкасније седам дана од дана достављања одлуке.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Лепомир Бакић, припадник МУП-а, сматрајући да лист „Ало“ против њега води кампању, објављујући његове фотографије из салона за масажу и са приватних забава, праћене текстовима у којима је представљен као “стрипер” или “старлетан”. Лист је притом, како је навео, фотографије објавио без дозволе, док су у једном случају фотографије са журке одржане пре више од годину дана, али се читаоцима то представља као да се догодило ових дана. Све фотографије и текстови. по његовој оцени, имају за циљ да га понизе и представ га као неморалну особу склону разврату. Он је навео и да је због тога имао проблема на послу.
Редакција листа „Ало“ није одговорила на жалбу.

Већина чланова Комисије оценила је да су текстови интонирани тако да подносиоца жалбе представе у негативном контексту и да га исмеју, при чему се сталним истицањем да је реч о полицајцу имплицира и да он лоше ради свој посао, за шта нема никаквих доказа.  Комисија је узела у обзир то да је Бакић учесник ријалити програма, те да је интересовање табоида за њега због тога природно, али је, ипак, закључено да су текстови пежоративни и да није поштовано достојанство особе о којој се пише. Кодекс, по оцени Комисије, није прекршен објављивањем фотографија. Једна од њих преузета је са телевизијског снимка из променутог ријалити програма у којем је Лепомир Бакић учествовао и знао је да се снима, док су остале претходно објављене на друштвеним мрежама. Како ниједна од фотографија није у његовом власништву, лист није имао обавезу да од њега тражи дозволу за објављивање.

Због тога је Комисија, са седам гласова „за“,и три „против“ одлучила да је „Ало“ прекршио одредбе Кодекса новинара Србије и наложила објављивање ове одлуке.

Београд, 25.12.2014.

Председавајући
Петар Јеремић