Мирослав Бојчић против дневног листа "Курир"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скозза, Иван Цвејић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 27.11. 2014. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Текстом “СКАНДАЛ: Заступник ЗААБ групе уцењивао стране инвеститоре”, објављеним 29.октобра 2014.године, дневни лист “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Мирослав Бојчић, заступник ЗААБ Гроуп ИНЦ, верујући да је лист прекршио више одредби Кодекса новинара Србије, међу којима оне које се односе на истинитост извештавања, поштовање претпоставке невиности, слепо веровање извору информација који може имати личну корист, као и одредбе о заштити приватности. Дневник је објавио информацију да је Комисија за хартије од вредности против Бојчића поднела кривичну пријаву “да би заштитила већинске акционаре Ваљаонице бакра Савојно (који, нису поднели никакву пријаву). Он је навео да кривичну пријаву може свако да поднесе, док коначну реч даје суд. У овом случају су, међутим, како истиче подносилац жалбе, медији преузели ту улогу и већ пресудили. “Без иједног доказа, изложили су заступника угледног страног инвеститора и његову четворочлану породицу медијском линчу”, а да га нису ни позвали да од њега затраже изјаву, наведено је, између осталог у жалби, Подносилац жалбе је истакао да су кампању у медијима покренули председник Комисије за хатрије од вредности Зоран Ћировић и Звонко Гобељић, како би спречили јавно слушање у Скупштини Србије о “тешким кршењима закона” Комисије у случају “Вода Врњци”, које је Бојчић тражио.

Редакција листа “Курир” није одговорила на жалбу.

Комисија за жалбе је закључила да је несумњиво реч о веома важној теми, те да постоји оправдан интерес да се јавност обавести о подношењу овакве кривичне пријаве. Додатни разлог да се информација објави јесте и то што је пријаву поднела Комисија која је надлежна за контролу дела пословања фирме. Информацију је потврдио председник Комисије за хартије од вредности и она је, по свему судећи, тачна. Лист је такође пренео и Бојчићеву изјаву, те није тачна тврдња подносиоца жалбе да му није омогућено да изнесе своје виђење. Чланови Комисије закључили су, ипак, да је наслов текста проблематичан јер се у њему износи тврдња, која тек треба да се докаже на суду, али да тај пропуст, узимајући у обзир значај теме о којој се извештава, није довољно велики да би Комисија одлучила да је прекршен Кодекс у делу који се односи на кршење претпоставке невиности. Комисија, међутум, још једном подсећа све редакције да наслов мора да одговара садржини текста, као и да је тврдње да је неко починио кривично дело пре доношења судске пресуде, подједнако неприхватљиво износити у наслову, као и у тексту.

Због свега изнетог, Комисија је са осам гласова “за” и једним “уздржаним” одлучила да “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 27.11.2014.                                                                            Председавајући

                                                                                                                Петар Јеремић