Мирослав Бојчић против дневног листа "Блиц"На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скозза, Марија Кордић, Иван Цвејић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 27.11. 2014. године, већином гласова доноси

ОДЛУКУ

Текстом “Руска фирма рекетира по Србији”, објављеним 29.октобра 2014.године, дневни лист “Блиц” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднео је Мирослав Бојчић, заступник ZAAB Group INC, верујући да је лист прекршио више одредби Кодекса новинара Србије, међу којима оне које се односе на истинитост извештавања, поштовање претпоставке невиности, слепо веровање извору информација који може имати личну корист, као и одредбе о заштити приватности. Дневник је објавио информацију да је Комисија за хартије од вредности против Бојчића поднела кривичну пријаву “да би заштитита већинске акционаре Ваљаонице бакра Севојно (који, нису поднели никакву пријаву). Он је навео да кривичну пријаву може свако да поднесе, док коначну реч даје суд. У овом случају су, међутим, како истиче подносилац жалбе, медији преузели ту улогу и већ пресудили. “Без иједног доказа, изложили су заступника угледног страног инвеститора и његову четворочлану породицу медијском линчу”, а да га нису ни позвали да од њега затраже изјаву, наведено је, између осталог, у жалби, Подносилац жалбе је истакао да су кампању у медијима покренули председник Комисије за хатрије од вредности Зоран Ћировић и Звонко Гобељић, како би спречили јавно слушање у Скупштини Србије о “тешким кршењима закона” Комисије у случају “Вода Врњци”, које је Бојчић тражио.

У одговору на жалбу адвокат “Блица” Душан Стојковић навео је да постоји оправдан интерес јавности да зна шта се дешава са пословањем најуспешнијих српских компанија, а медији имају право, али и обавезу, да извештавају о темама од јавног значаја. Информацију да су поднете кривичне пријаве листу је потврдио председник Комисије за хартије од вредности, која је надлежна за контролу једног вида пословања компанија. “Блиц” је покушао да добије изјаву од Бојчича, али им се он није јавио. Такође је истакнуто да текстом није прекршена претпоставка невиности, јер је само пренета информација да је подента кривична пријава “због сумње” да је починио кривично дела и нигде није наведено да је крив.

Комисија за жалбе је закључила да је несумњиво реч о веома важној теми, те да постоји оправдан интерес да се јавност обавести о подношењу овакве кривичне пријаве. Додатни разлог да се информација објави јесте и то што је пријаву поднела Комисија која је надлежна за контролу дела пословања фирме. Информацију је потврдио председник Комисије за хартије од вредности и она је, по свему судећи, тачна. У тексту је наведено и да је редакција покушала да добије изјаву од Бојчића.

Чланови Комисије закључили су, ипак, да је наслов текста проблематичан јер се у њему износи тврдња, која тек треба да се докаже на суду, али да тај пропуст, узимајући у обзир значај тема о којој се извештава, није довољно велики да би Комисија одлучила да је прекршен Кодекс у делу који се односи на поштовање претпоставке невиности. Комисија, међутум, још једном подсећа све редакције да наслов мора да одговара садржини текста, као и да је тврдње да је неко починио кривично дело пре доношења судске пресуде, подједнако неприхватљиво износити у наслову, као и у тексту.  Због свега изнетог, Комисија је са седам гласова “за”, два “против” и једним “уздржаним” одлучила да дневни лист “Блиц” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

 

Београд, 27.11.2014.                                                                          Председавајући

                                                                                                            Петар Јеремић